Organizovano književno veče Dragana Vilića u Istočnom Novom Sarajevu

20.03.2024. 21:57
0
IZVOR: srna.rs

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je književno veče Dragana Vilića, autora 21 knjige koji se poslije 24 godine ponovo predstavlja publici u ovom gradu.

Na književnoj večeri predstavljeni su Vilićevi romani "Tragom bunila", "Krvavi božur", "Zla krv" i "Bludnica", ali i zbirke pripovojedaka, knjige poezije, poema, zapisa i religijskih eseja.

Vilić je istakao da je prvu promociju knjige "Stakleno carstvo" imao upravo ovdje 2000. godine, te da je i ona kao i "Tragom bunila" nastala u ratnim uslovima, a predstavljaju realnu sliku ratne nesreće.

- Nadam se da se nikada nigdje na svijetu to neće ponoviti. Potrebno je da čovjek cijeni i voli svoju naciju, ali mora da bude i kosmopolita - smatra Vilić.

On je podsjetio da su nakon rata u Matičnoj Biblioteci organizovane svečane svetosavske akademije, kao i književne večeri, te da je tada počela da se budi kultura.

- Spomenuo bih čovjeka koji je vrlo značajan bio u tim poslijeratnim momentima, a to je prota Vojislav Čarkić, čovjek kojeg cijenim jer je jedan od rijetkih sveštenika koji je bio sa svojim narodom, ne samo molitvom, nego i kako je trebalo da bude - ispričao je Vilić.

Vilić je porijeklom iz Gacka, živio je u Sarajevu, Sjedinjenim Državama, a sada u Srbiji.

- Čovjek sam koji je presječen u jednom životnom trenuktu kada sam bio mlad, oženjen i sa dvije kćerkice. Rat je sve to porušio i sa torbicom dječije garderobe smo izašli iz Sarajeva i otišli u Srbiju. Samoinicijativno sam se vratio 1993. godine, jer sam smatrao da treba da budem sa svojim naradom - ispričao je Vilić.

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Slađana Bratić izrazila je posebno zadovoljstvo što su u prilici da promovišu zavičajnog autora koji se, nakon 24 godine od prve promocije, sada predstavlja publici kao zreo književnik sa istim takvim temama.

- Neke ratne teme koje su obuhvatale njegove prve knjige otišle su u zaborav, a sve svjetske teme i problemi koji muče narod našle su se u okviru novih knjiga. Imamo priliku da razgovaramo o temama koje su zaokupljale Vilića dok je živio i radio u Americi i koje su se našle u njegova četiri romana, četiri zbirke pripovjedaka i više zbirki poezije - izjavila je Bratićeva novinarima.

Vilić je član Udruženja književnika Srbije, Matice Srpske, Udruženja književnika Republike Srpske, te Društva književnika Vojvodine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope" Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sa...
Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    13h 10m
    6
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    14h 59m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    9h 28m
    16
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    9h 15m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    12h 37m
    2