Oskrnavljen Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu

26.03.2023. 15:13
0
IZVOR: srna.rs

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

- Policija je izvršila uviđaj. Oko crkve su razbijene cigle od udaraca i ima mnogo kamenja. Nekim predmetom, možda polugom, pokušano je razvaljivanje vrata. Ovo je pokušaj devastacije i ružna poruka za Srbe u Stocu. Poruka je to da njihova imovina nije sigurna - kaže Grčić.

Srpski član u Opštinskom vijeću Stolac Nedeljko Đogo kaže da su malobrojni Srbi u Stocu veoma potreseni zbog ovog događaja.

- Vrata su oštećena, mnogo je kamenja okolo. Neko je očigledno želio da provali u crkvu i da devastira unutrašnjost. Ne vidimo drugog razloga, jer u crkvi nema šta da se ukrade - rekao je Đogo.

On dodaje da su jaka ulazna vrata spriječila da ne dođe do većeg oštećenja.

Đogo je uvjeren da je nakon devastacije i napada na Sabornu crkvu u Mostaru neko isto želio da napravi i u Stocu.

- Srbi u Stocu svojim ponašanjem, vjerskim i političkim djelovanjem nikada nisu radili na destabilizaciji odnosa u Stocu. Ovo su grozne poruke - navodi Đogo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Stocu jutros je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika iz ovoga kraja.

U Stocu danas živi oko 300 Srba. Saborni hram je u ratu pretrpio veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski instruktor za borbe prsa u prsa koji je dao život za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda Ruski instruktor za borbe prsa u prsa koji je dao život za Republiku Srpsku i slobodu srps...
Srbi - Gačani u svakoj generaciji rađaju Obiliće Srbi - Gačani u svakoj generaciji rađaju Obiliće
Počelo okupljanje Srba na KiM (VIDEO) Počelo okupljanje Srba na KiM (VIDEO)
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  16h 59m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  17h 21m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  7h 27m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  16h 22m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  13h 18m
  0