Oskrnavljen Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu

26.03.2023. 15:13
0
IZVOR: srna.rs

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

- Policija je izvršila uviđaj. Oko crkve su razbijene cigle od udaraca i ima mnogo kamenja. Nekim predmetom, možda polugom, pokušano je razvaljivanje vrata. Ovo je pokušaj devastacije i ružna poruka za Srbe u Stocu. Poruka je to da njihova imovina nije sigurna - kaže Grčić.

Srpski član u Opštinskom vijeću Stolac Nedeljko Đogo kaže da su malobrojni Srbi u Stocu veoma potreseni zbog ovog događaja.

- Vrata su oštećena, mnogo je kamenja okolo. Neko je očigledno želio da provali u crkvu i da devastira unutrašnjost. Ne vidimo drugog razloga, jer u crkvi nema šta da se ukrade - rekao je Đogo.

On dodaje da su jaka ulazna vrata spriječila da ne dođe do većeg oštećenja.

Đogo je uvjeren da je nakon devastacije i napada na Sabornu crkvu u Mostaru neko isto želio da napravi i u Stocu.

- Srbi u Stocu svojim ponašanjem, vjerskim i političkim djelovanjem nikada nisu radili na destabilizaciji odnosa u Stocu. Ovo su grozne poruke - navodi Đogo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Stocu jutros je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika iz ovoga kraja.

U Stocu danas živi oko 300 Srba. Saborni hram je u ratu pretrpio veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vrijeđao Srbe i Makedonce: UEFA kaznila albanskog reprezentativca Vrijeđao Srbe i Makedonce: UEFA kaznila albanskog reprezentativca
Otmica srpskih rudara u "Belaćevcu" - početak kampanje masovnog zločina nad Srbima Otmica srpskih rudara u "Belaćevcu" - početak kampanje masovnog zločina nad Srbima
Prije 32 godine s područja Tuzle protjerano oko 5.500 Srba Prije 32 godine s područja Tuzle protjerano oko 5.500 Srba
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  4h 52m
  6
 • Prevrnuo se ringišpil, ima povrijeđenih
  17h 3m
  0
 • Zbrinuta četiri djeteta povrijeđena u prevrtanju ringišpila
  16h 18m
  2
 • Pokrenuta istraga protiv stranke Rame Isaka
  16h 56m
  6
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  3h 29m
  0