Osveštan krst stradalim na Borikama

16.08.2022. 18:37
0
IZVOR: glassrpske.com

U okviru manifestacija posvećenih Danu i krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem juče je u Borikama služen parastos i osveštan krst za podoficire i više oficire Kraljeve vojske u otadžbini koji su stradali 8. marta 1942. na lokalitetu Stara borika.

Hroničari su zabilježili da su oni tada po naredbi ministra vojske Kraljevine Jugoslavije Draže Mihailovića došli iz Srbije da učvrste ustanički pokret Srba u istočnoj Bosni. Prvi i kobni centar bile su im Borike i tu su okončali svoj ratni put.

Poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata, na inicijativu nekih mještana Borika, njima u čast podignuto je malo spomen-obilježje sa drvenim krstom koje je ove godine, kako je ranije obećao načelnik opštine Milorad Jagodić, zamijenjeno velikim mermernim krstom i pločom na kojoj je, uz ostalo napisano, “Na ovom mjestu su marta 1942. partizani Prve i Druge proleterske brigade, bez suđenja, strijeljali preko 50 vojnika i oficira Kraljeve vojske u otadžbini”.

Parastos i osvećenje spomen-obilježja u prisustvu predstavnika opštinske boračke organizacije, opštinske uprave, javnog, privrednog i kulturnog života opštine, služio je paroh crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama Dragan Jović, uz nadahnutu prigodnu besjedu, a zatim je obavljeno polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća zadušnica.

Parastos je juče služen i kod spomenika kralju Petru Prvom oslobodiocu na Sjeversku.

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako je spomenik kralju Petru u Sarajevu zamijenjen orlom Kako je spomenik kralju Petru u Sarajevu zamijenjen orlom
Zabilježeno u Sjeversku kod Borika – šumske jagode u oktobru Zabilježeno u Sjeversku kod Borika – šumske jagode u oktobru
Počinje gradnja memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva Počinje gradnja memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 20m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 4m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 49m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 48m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 54m
    0