Osveštani temelji monaške kelije kod Foče

02.10.2022. 17:55
0
IZVOR: srna.rs

U porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima kod Foče danas su osveštani temelji konaka monaške kelije Svetih pravednih bogoroditelja Joakima i Ane.

Temelji su juče izliveni, a današnji čin osveštanja obavio je nadležni sveštenik Ljupko Medović.

Ženska monaška kelija je metoh manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu, a zamišljeno je da vremenom preraste u prvi manastir na području opštine Foča.

Dolaskom iz Srbije monahinje Minodore Ružić u Čelebiće, koja je porijeklom iz tog kraja, ispunjen je jedan od dva uslova za osnivanje monaške kelije, odnosno manastira, a to je postojanje sestrinstva.

Drugi uslov je postojanje konaka, koji se grade uz pomoć vjernog naroda.

Očekuje se da će se sestrinstvo ovog metoha manastira Vazesenja Gospodnjeg ubrzo i uvećati, da bi vremenom monaška kelija prerasla u manastir, što će za cijeli fočanski kraj biti od velikog značaja, pogotovo ako se ima u vidu da na području ove opštine ne postoji nijedan manastir.

Svi koji žele da pomognu gradnju monaške kelije u Čelebićima mogu to uraditi uplatom novčanih sredstava na račun Mitropolije dabrobosanske u NLB banci, broj 562-012-81443528-04, sa naznakom "Za izgradnju konaka monaške kelije u Čelebićima".

Komentari 0
Povezane vijesti
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 43m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 39m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    22h 23m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    23h 35m
    0
  • Posljednji kondorov let
    20h 8m
    0