Osvrt Vladana Čalije na tekst "Sarajevski mladobosanac Nedeljko"

30.11.2020. 12:27
1
IZVOR: Katera

Osvrt Vladana Čalije na tekst "Sarajevski mladobosanac Nedeljko", koji je objavljen na našem portalu 22. 11. 2020. godine.

- Htjedoh da ostavim komentar ispod istog, ali ograničenost karaktera u komentaru ne dozvoljava mi da komentar bude potpun. Pa tako, evo ovako.

Ibro Fazlinović je prema navodima D. Ljubibratića bio Hrvat, tj. osjećao se tako. Za Bukovca je potrebno posebno provjeriti. Međutim, Bukovac je bio u komitama vojvode Vojina Popovića Vuka, ranjen u Balkanskim ratovima. Sa Vladetom Bilbijom i Principom je nosio vijenac na sahrani Jovana Skerlića u Beogradu, nekih dvije sedmice prije nego će Princip poći u Sarajevo 1914. Isti Bukovac je prema nekim navodima bio taj koji je povezao Principa sa Milanom Ciganovićem, komitom Vojislava Tankosića. Za Mehmedbašića i Golubića je nesporno da su se osjećali Srbima.

Ova ploča o kojoj je tekst, ne znam tačno gdje se nalazi, osim da sam je već viđao na internetu i da mi je odma' zapalo za oči gomila propusta, a ne samo to što nema imena Nedeljka Čabrinovića. Pa tako, potpuno je besmisleno staviti Apisa na listu mladobosanaca, jer niti je iz BiH, niti se kretao u krugu revolucionarne bosanskohercegovačke omladine, posebno ne prije rata, osim što je jako poštovao bosanskohercegovačke nacionalne radnike, Mehmedbašića posebno, zbog koga je možda i izgubio glavu u Solunu, jer je zalažući se za spasenje njegove i glave Rada Malobabića, napisao onaj čuveni raport o Sarajevskom atentatu.

Zatim, čovjek na listi nije Baštajić, već Bastajić. Jeftić Borivoje je Jevtić. Kerović Neđo je seljak s Majevice kojeg možemo ubrajati u mladobosance u nekom širem kontekstu, kao npr. i Veljka Čubrilovića, ali oni nisu bili školarci koje danas uglavnom ubrajamo u Mladu Bosnu, kao revolucionarnu „organizaciju“. Više su imali veze s Narodnom odbranom u Srbiji, nego sa đacima iz BiH.

Onda, čovjek nije Malbašić već Malobabić Rade (gore pomenuti Apisov povjerenik za BiH, stradao u Solunu). I naravno greška je Čubrinović Veljko. Onaj ko je sastavljao napravio je očiglednu grešku miješajući dvije ličnosti, a pri tome prezime jednog pogriješio. Postoje, dakle, Nedeljko Čabrinović i Veljko Čubrilović. Bilo kako bilo, lijepo od autora što je pisao tekst s namjerom glorifikovanja imena Nedeljka Čabrinovića, sa željom da se stavi na isti pijedestal s imenom Gavrila Principa. -

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Bošković 01.12.2020. 17:22
    U tekstu sam napisao da se ploča nalazi u crkvenom krugu na Romaniji, lično sam je uslikao, kao i da sam pisao Mitropoliji povodom nje i nisam dobio odgovor.. Probaj ti doći do više informacija, nego što sam ja. :-)
Povezane vijesti
Smrt čovjeka i (ne)čovjeka Smrt čovjeka i (ne)čovjeka
"Porodica", za jedne trauma, za druge lekcija "Porodica", za jedne trauma, za druge lekcija
Zlo i naopako Zlo i naopako
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    14h 48m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    17h 7m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    17h 34m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    20h 14m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    12h 55m
    0