Otežano kretanje osoba sa invaliditetom u Palama

09.03.2020. 18:07
0
IZVOR: Katera

Osobe sa invaliditetom u kolicima svakodnevno se susreću sa brojnim preprekama i poteškoćama u kretanju paljanskim ulicama, a uglavnom, najveći problem je to što zbog pojedinih nepristupačnih trotoara moraju da se kreću kolovoznom trakom.

Takav problem, ne samo da im pričinjava poteškoće pri prelasku ulice ili samostalno kretanje ulicom, nego ih to spriječava i da pristupe u pojedine javne ustanove, supermarkete, banke ili ugostiteljske objekte.

Kako bismo pokušali da, na neki način, olakšamo probleme osoba sa invaliditetom, koje koriste invalidska kolica, posjetili smo Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“, Opštinsku upravu, a kontaktirali smo i neke škole, kako bismo pokušali saznati zbog čega osobe sa invaliditetom ne mogu pristupiti određenim objektima u Palama.

Direktor Udruženja „Sunce“ Milenko Vujinović, u izjavi za Kateru, kaže da usluge ovog centra koristi pet osoba sa invaliditetom u kolicima, te da je njihovo kretanje ulicama Pala veoma otežano.

Vujinović ističe da njihovi članovi zbog tehničkih barijera poput visokih ivičnjaka ili nepravilno izgrađenih rampi na pojedinim objektima i ustanovama, ne mogu samostalno da se kreću i moraju da koriste usluge svojih pratilaca.

Slika

- Postoje neke rampe koje su praktično neupotrebljive za osobe sa invaliditetom, jer je njima vrlo teško savladati takve uspone i nijedna od takvih rampi nema ogradu sa strane, kako bi se osobe lakše popele ili spustile niz rampu – kaže Vujinović.

Prema njegovim riječima, u pojedinim tržnim centrima i u OŠ „Pale“ postoje liftovi koji otklanjaju taj problem ulaska osoba sa invaliditetom. Međutim, to su rijetki primjeri u ovoj opštini.

Veliki problem vezan sa lica sa invaliditetom su i parking mjesta, koja često bivaju zloupotrebljena od strane nesavjesnih vozača. Drugi problem jeste i to što parking mjesta za osobe sa invaliditetom nisu pravilno označena, te da nije dovoljno samo ako imaju horizontalnu, već je važno označiti ih i vertikalnom signalizacijom.

U Odjeljenju za prostorno uređenje opštine Pale kažu da sve nove zgrade i nove saobraćajnice moraju da zadovolje tehničke uslove kao što je i izgradnja pristupnih tačaka za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, međutim za probleme u starijim zgradama i starim ulicama, nemaju odgovor.

Kažu da bi bilo dobro pokrenuti inicijativu prvo od zgrade Opštine, da se tu izgradi rampa za ulazak osoba sa invaliditetom u kolicima, jer u Palama ima takvih osoba koje bi mogle samostalno da se kreću i obavljaju svakodnevne poslove, ukoliko bi imali pristupačne ulaze ili kad bi mogli da pristupe svakom trotoaru.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica kaže za Kateru da je upoznat sa tim problemom otežanog kretanja osoba sa invaliditetom, posebno kada se radi o članovima Udruženja „Sunce“ i članovima Udruženja slijepih i slabovidih lica iz Pala.

- Sigurno ćemo u narednom periodu obaviti neke konkretne razgovore sa Udruženjem „Sunce“ i Udruženjem slijepih i slabovidih lica iz Pala da bar na određenim mjestima, kada su u pitanju parkinzi i trotoari, saniramo određene probleme kako bi ih bilo što manje – kaže Lasica.

Lasica kaže da je važno voditi računa o problemima lica sa invaliditetom i pomagati im, pa i kada je riječ o ovakvim problemima u svakodnevnom kretanju ulicama Pala.

On dodaje da je on nedavno pokrenuo inicijativu o subvenciji troškova vode članova Udruženja slijepih i slabovidih lica Pale, te da će kroz razgovor i saradnju sa direktorom preduzeća „Komunalno“ pokušati pronaći najbolje moguće rješenje po tom pitanju.

Na naše pitanje zbog čega u pojedinim školskim objektima nema adekvatnog pristupa učionicama ili samoj unutrašnjosti objekta, Lasica kaže da, konkretno, opština nema nadležnost nad tim ustanovama, ali da su spremni podržati bilo koju inicijativu po tom pitanju.

OŠ „Pale“ – svijetli primjer odnosa prema osobama sa invaliditetom

Osnovna škola „Pale“ jedina je škola, ne samo u Palama, nego u cijeloj Republici Srpskoj koja je u potpunosti uklonila arhitektonske barijere učenicima koji imaju poteškoća u kretanju, odnosno koji su u invalidskim kolicima.

Direktor škole Aleksandar Rajić je rekao za Kateru da je inicijativa za izgradnju savremenog lifta za osobe sa invaliditetom realizovana 2013. godine, uz veliku pomoć pojedinih roditelja, nastavnika i učenika ove škole, kao i organizacija i lokalnih privrednika.

- Mi smo za dva mjeseca uspjeli da uradimo nemoguće i za veoma kratak period prikupimo skoro 34.000 KM, koliko nam je trebalo za izgradnju lifta. Ovom prilikom bih se zahvalio Vladi RS, opštini Pale, Ambasadi SR Njemačke u BiH, firmama „Milkus“ i „Stanišić“, kao i organizaciji „World Vision“ i mnogim građanima koji su nam tada pomogli – rekao je Rajić.

Rajić je dodao da ove godine nemaju nijedno dijete koje stalno koristi taj lift, ali da je ipak taj projekat na veliki ponos OŠ „Pale“, koja je jedina škola u Republici Srpskoj koja je u potpunosti riješila problem prilaza osobama sa invaliditetom u kolicima.

Nedostaci uočeni prilikom obilaska većeg dijela centra Pala i naselja poput Korana, Luka i drugih dijelova Pala jesu izrazito visoki ivičnjaci, slivnici za vodu na samom pješačkom prelazu kod trotoara, brojne rupe u pojedinim ulicama i što je mnogima najteže, nepravilno izgrađene rampe i visoki pragovi na ulazu u neke od apoteka, banaka, škola, opštinskih preduzeća i ustanova, kao i ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Sva dalja priča o rješavanju ovih problema se zasniva na obećanjima, počev od same Opštinske uprave, koja ni sama nije svojim građanima sa invaliditetom obezbjedila nesmetan ulazak u zgradu.

Veoma je važno uticati na svijest građana i kroz ovakve tekstove ukazati na mnogobrojne i pozitivne i negativne primjere, posebno kada su u pitanju naši sugrađani koji pripadaju osjetljivim grupama poput osoba sa invaliditetom. 

U ovom slučaju, osobama sa invaliditetom je ugrožena bezbjednost pri samostalnom kretanju i oni su spriječeni da prisustvuju, recimo, jednoj predstavi ili filmu u sali Kulturnog centra ili predaju jedan obrazac na šalteru Opštinske uprave. Većina njih ne može prići ni do bankomata ili prodavnice u svojoj ulici.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom u Istočnom Sarajevu Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom u Istočnom Sarajevu
Najbolji dokumentarac 2020. bavi se pravima osoba sa invaliditetom (VIDEO) Najbolji dokumentarac 2020. bavi se pravima osoba sa invaliditetom (VIDEO)
Korona dodatno pogoršala položaj osoba sa invaliditetom Korona dodatno pogoršala položaj osoba sa invaliditetom
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    5h 44m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    22h 39m
    4
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    5h 51m
    2
  • Kod Trnova uhapšeno lice zbog krivolova
    6h 0m
    0
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    2h 33m
    0