Отежано кретање особа са инвалидитетом у Палама

09.03.2020. 18:07
0
ИЗВОР: Катера

Особе са инвалидитетом у колицима свакодневно се сусрећу са бројним препрекама и потешкоћама у кретању паљанским улицама, а углавном, највећи проблем је то што због појединих неприступачних тротоара морају да се крећу коловозном траком.

Такав проблем, не само да им причињава потешкоће при преласку улице или самостално кретање улицом, него их то спријечава и да приступе у поједине јавне установе, супермаркете, банке или угоститељске објекте.

Како бисмо покушали да, на неки начин, олакшамо проблеме особа са инвалидитетом, које користе инвалидска колица, посјетили смо Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“, Општинску управу, а контактирали смо и неке школе, како бисмо покушали сазнати због чега особе са инвалидитетом не могу приступити одређеним објектима у Палама.

Директор Удружења „Сунце“ Миленко Вујиновић, у изјави за Катеру, каже да услуге овог центра користи пет особа са инвалидитетом у колицима, те да је њихово кретање улицама Пала веома отежано.

Вујиновић истиче да њихови чланови због техничких баријера попут високих ивичњака или неправилно изграђених рампи на појединим објектима и установама, не могу самостално да се крећу и морају да користе услуге својих пратилаца.

Слика

- Постоје неке рампе које су практично неупотребљиве за особе са инвалидитетом, јер је њима врло тешко савладати такве успоне и ниједна од таквих рампи нема ограду са стране, како би се особе лакше попеле или спустиле низ рампу – каже Вујиновић.

Према његовим ријечима, у појединим тржним центрима и у ОШ „Пале“ постоје лифтови који отклањају тај проблем уласка особа са инвалидитетом. Међутим, то су ријетки примјери у овој општини.

Велики проблем везан са лица са инвалидитетом су и паркинг мјеста, која често бивају злоупотребљена од стране несавјесних возача. Други проблем јесте и то што паркинг мјеста за особе са инвалидитетом нису правилно означена, те да није довољно само ако имају хоризонталну, већ је важно означити их и вертикалном сигнализацијом.

У Одјељењу за просторно уређење општине Пале кажу да све нове зграде и нове саобраћајнице морају да задовоље техничке услове као што је и изградња приступних тачака за несметано кретање особа са инвалидитетом, међутим за проблеме у старијим зградама и старим улицама, немају одговор.

Кажу да би било добро покренути иницијативу прво од зграде Општине, да се ту изгради рампа за улазак особа са инвалидитетом у колицима, јер у Палама има таквих особа које би могле самостално да се крећу и обављају свакодневне послове, уколико би имали приступачне улазе или кад би могли да приступе сваком тротоару.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица каже за Катеру да је упознат са тим проблемом отежаног кретања особа са инвалидитетом, посебно када се ради о члановима Удружења „Сунце“ и члановима Удружења слијепих и слабовидих лица из Пала.

- Сигурно ћемо у наредном периоду обавити неке конкретне разговоре са Удружењем „Сунце“ и Удружењем слијепих и слабовидих лица из Пала да бар на одређеним мјестима, када су у питању паркинзи и тротоари, санирамо одређене проблеме како би их било што мање – каже Ласица.

Ласица каже да је важно водити рачуна о проблемима лица са инвалидитетом и помагати им, па и када је ријеч о оваквим проблемима у свакодневном кретању улицама Пала.

Он додаје да је он недавно покренуо иницијативу о субвенцији трошкова воде чланова Удружења слијепих и слабовидих лица Пале, те да ће кроз разговор и сарадњу са директором предузећа „Комунално“ покушати пронаћи најбоље могуће рјешење по том питању.

На наше питање због чега у појединим школским објектима нема адекватног приступа учионицама или самој унутрашњости објекта, Ласица каже да, конкретно, општина нема надлежност над тим установама, али да су спремни подржати било коју иницијативу по том питању.

ОШ „Пале“ – свијетли примјер односа према особама са инвалидитетом

Основна школа „Пале“ једина је школа, не само у Палама, него у цијелој Републици Српској која је у потпуности уклонила архитектонске баријере ученицима који имају потешкоћа у кретању, односно који су у инвалидским колицима.

Директор школе Александар Рајић је рекао за Катеру да је иницијатива за изградњу савременог лифта за особе са инвалидитетом реализована 2013. године, уз велику помоћ појединих родитеља, наставника и ученика ове школе, као и организација и локалних привредника.

- Ми смо за два мјесеца успјели да урадимо немогуће и за веома кратак период прикупимо скоро 34.000 КМ, колико нам је требало за изградњу лифта. Овом приликом бих се захвалио Влади РС, општини Пале, Амбасади СР Њемачке у БиХ, фирмама „Милкус“ и „Станишић“, као и организацији „World Vision“ и многим грађанима који су нам тада помогли – рекао је Рајић.

Рајић је додао да ове године немају ниједно дијете које стално користи тај лифт, али да је ипак тај пројекат на велики понос ОШ „Пале“, која је једина школа у Републици Српској која је у потпуности ријешила проблем прилаза особама са инвалидитетом у колицима.

Недостаци уочени приликом обиласка већег дијела центра Пала и насеља попут Корана, Лука и других дијелова Пала јесу изразито високи ивичњаци, сливници за воду на самом пјешачком прелазу код тротоара, бројне рупе у појединим улицама и што је многима најтеже, неправилно изграђене рампе и високи прагови на улазу у неке од апотека, банака, школа, општинских предузећа и установа, као и угоститељских објеката и тржних центара.

Сва даља прича о рјешавању ових проблема се заснива на обећањима, почев од саме Општинске управе, која ни сама није својим грађанима са инвалидитетом обезбједила несметан улазак у зграду.

Веома је важно утицати на свијест грађана и кроз овакве текстове указати на многобројне и позитивне и негативне примјере, посебно када су у питању наши суграђани који припадају осјетљивим групама попут особа са инвалидитетом. 

У овом случају, особама са инвалидитетом је угрожена безбједност при самосталном кретању и они су спријечени да присуствују, рецимо, једној представи или филму у сали Културног центра или предају један образац на шалтеру Општинске управе. Већина њих не може прићи ни до банкомата или продавнице у својој улици.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Изградити приступачно окружење за особе са инвалидитетом у Источном Сарајеву Изградити приступачно окружење за особе са инвалидитетом у Источном Сарајеву
Најбољи документарац 2020. бави се правима особа са инвалидитетом (ВИДЕО) Најбољи документарац 2020. бави се правима особа са инвалидитетом (ВИДЕО)
Корона додатно погоршала положај особа са инвалидитетом Корона додатно погоршала положај особа са инвалидитетом
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 15m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 57m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 25m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 32m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 30m
    0