Otkriven slučaj bubonske kuge u Kini

20.07.2022. 14:59
0
IZVOR: tanjug.rs

U autonomnom regionu na sjeverozapadu Kine, Ningsi Hui, otkriven je slučaj bubonske kuge, poznate i pod nazivom Crna smrt, zbog čega je izdat četvrti nivo upozorenja kako bi se spriječilo širenje ove jako opasne bakterije jersinije pestis.

Četvrti nivo upozorenja znači da će zdravstvene službe Ningsija liječiti pacijenta svim raspoloživim sredstvima i implementirati adekvatne protivepidemijske mjere da se osigura da ne dođe do širenja, prenio je kineski "Global tajms".

Kada je riječ o kineskom mehanizmu odbrane od kuge, četvrti nivo je najniži nivo.

U aprilu ove godine, u gradu Baotou, u kineskoj Unutrašnjoj Mongoliji, izdato je upozorenje zbog bubonske kuge, jer je kod jednog uginulog miša otkrivena kuga.

Kuga može da bude veoma opasna po zdravlje ljudi, a smrtnost od bubonskog tipa je između 30 i 60 odsto ukoliko se ne liječi na vrijeme, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Smatra se da je bubonska kuga najfatalnija pandemija u istoriji čovječanstva i da je dosad ubila između 75 i 200 miliona ljudi u oblasti Evroazije i sjeverne Afrike, a vrhunac talasa u Evropi bio je u 14. vijeku, kada je, vjeruje se, umrlo 30 do 60 odsto evropske populacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka! Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka!
E-cigarete stižu iz Kine i Malezije E-cigarete stižu iz Kine i Malezije
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    16h 4m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    18h 47m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    13h 39m
    5
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 32m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 33m
    0