Откривен случај бубонске куге у Кини

20.07.2022. 14:59
0
ИЗВОР: tanjug.rs

У аутономном региону на сјеверозападу Кине, Нингси Хуи, откривен је случај бубонске куге, познате и под називом Црна смрт, због чега је издат четврти ниво упозорења како би се спријечило ширење ове јако опасне бактерије јерсиније пестис.

Четврти ниво упозорења значи да ће здравствене службе Нингсија лијечити пацијента свим расположивим средствима и имплементирати адекватне противепидемијске мјере да се осигура да не дође до ширења, пренио је кинески "Глобал тајмс".

Када је ријеч о кинеском механизму одбране од куге, четврти ниво је најнижи ниво.

У априлу ове године, у граду Баотоу, у кинеској Унутрашњој Монголији, издато је упозорење због бубонске куге, јер је код једног угинулог миша откривена куга.

Куга може да буде веома опасна по здравље људи, а смртност од бубонског типа је између 30 и 60 одсто уколико се не лијечи на вријеме, према подацима Свјетске здравствене организације.

Сматра се да је бубонска куга најфаталнија пандемија у историји човјечанства и да је досад убила између 75 и 200 милиона људи у области Евроазије и сјеверне Африке, а врхунац таласа у Европи био је у 14. вијеку, када је, вјерује се, умрло 30 до 60 одсто европске популације.

Коментари 0
Повезане вијести
Бивши замјеник министра полиције осуђен на смрт Бивши замјеник министра полиције осуђен на смрт
Земљотрес у Кини однио најмање 21 живот, уништио куће и путеве Земљотрес у Кини однио најмање 21 живот, уништио куће и путеве
Ненси Пелоси слетјела у Тајпеј, Кина дигла борбене авионе Ненси Пелоси слетјела у Тајпеј, Кина дигла борбене авионе
Најчитаније
 • Прије 30 година формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
  16h 14m
  0
 • У Сарајеву син запалио оца и побјегао
  7h 28m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО)
  13h 12m
  0
 • Више од 200 учесника на планинарском слету на Требевићу
  9h 35m
  0
 • Заслужено славље "Соколова" у дербију
  7h 42m
  0