Откривен случај бубонске куге у Кини

20.07.2022. 14:59
0
ИЗВОР: tanjug.rs

У аутономном региону на сјеверозападу Кине, Нингси Хуи, откривен је случај бубонске куге, познате и под називом Црна смрт, због чега је издат четврти ниво упозорења како би се спријечило ширење ове јако опасне бактерије јерсиније пестис.

Четврти ниво упозорења значи да ће здравствене службе Нингсија лијечити пацијента свим расположивим средствима и имплементирати адекватне противепидемијске мјере да се осигура да не дође до ширења, пренио је кинески "Глобал тајмс".

Када је ријеч о кинеском механизму одбране од куге, четврти ниво је најнижи ниво.

У априлу ове године, у граду Баотоу, у кинеској Унутрашњој Монголији, издато је упозорење због бубонске куге, јер је код једног угинулог миша откривена куга.

Куга може да буде веома опасна по здравље људи, а смртност од бубонског типа је између 30 и 60 одсто уколико се не лијечи на вријеме, према подацима Свјетске здравствене организације.

Сматра се да је бубонска куга најфаталнија пандемија у историји човјечанства и да је досад убила између 75 и 200 милиона људи у области Евроазије и сјеверне Африке, а врхунац таласа у Европи био је у 14. вијеку, када је, вјерује се, умрло 30 до 60 одсто европске популације.

Коментари 0
Повезане вијести
Си: Наставити стратешку сарадњу Пекинга и Москве и наредне године Си: Наставити стратешку сарадњу Пекинга и Москве и наредне године
Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини
Кина лансирала нову летјелицу у свемир Кина лансирала нову летјелицу у свемир
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  7h 48m
  0
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  13h 33m
  7
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  13h 43m
  1
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  16h 56m
  2
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  17h 39m
  1