Otvaranje Prosvjetine biblioteke večeras u Sarajevu

05.05.2022. 16:03
0
IZVOR: katera.news

Nakon 1949. godine, i prekida rada "Prosvjete" i same biblioteke, "Prosvjetina biblioteka" se napokon vraća kući.

Iz SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo najavili su otvaranje Prosvjetine biblioteke i čitaonice sa društvenim centrom u ulici Sime Milutinovića Sarajlije 1, u Sarajevu, na mjestu gdje je i prvobitno postojala.

- U Sarajevu 1911. godine je predstavljena i počela sa radom Centralna biblioteka Prosvjete, koja je tako bila jedna od prvih javnih biblioteka u Sarajevu i BiH. U periodu između dva svjetska rata Prosvjetina biblioteka je bila jedna od najvećih javnih biblioteka, sa preko 70.000 naslova i više od 100.000 svezaka. Ova biblioteka je 1911. godine nosila naziv "Srpska centralna biblioteka", a 1925. godine mijenja ime u "Prosvjetina centralna biblioteka" – naveli su u saopštenju.

Kako navode, do osnivanja ove biblioteke, u BiH nije postojala ni jedna biblioteka ovakvog tipa sa centralom u Sarajevu i filijalama širom BiH.

Za vrijeme Drugof svjetskog rata, Prosvjetina biblioteka je pretrpjela velike gubitke, Centralna biblioteka je ostala bez najvećeg broja knjiga oko 27.000, dok su biblioteke van Sarajeva u potpunosti uništene.

- Poslije rata je obnovljena i sama biblioteka koja je tada raspolagala sa svega 24.200 knjižnih jedinica. Fond biblioteke je rastao do 1949. godine, kada je iznosio 56.128 svezaka. Najveći dio ove knjižne građe (onaj dio koji je sačuvan nakon uništenja tokom II svjetskog rata) je 1949. godine je predat Narodnoj biblioteci NRBiH, te je postao osnov i temelj knjižnog fonda današnje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – naveli su iz "Prosvjete".

Danas ova biblioteka ima veliki broj starih i rijetkih knjiga, posebnih kolekcija koje će biti dostupne svim građanima Sarajeva i BiH, posjetiocima, a posebno istraživačima i studentima.

 Društveni centar će biti mjesto organizovanja susreta književnika i ljubitelja pisane riječi, književnih večeri i različitih radionica.

Otvaranje biblioteke, čitaonice i društvenog centra planirano je danas u 18 sati.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    10h 11m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    10h 55m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    15h 0m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    15h 4m
    2
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    4h 35m
    0