Отварање Просвјетине библиотеке вечерас у Сарајеву

05.05.2022. 16:03
0
ИЗВОР: katera.news

Након 1949. године, и прекида рада "Просвјете" и саме библиотеке, "Просвјетина библиотека" се напокон враћа кући.

Из СПКД „Просвјета“ Сарајево најавили су отварање Просвјетине библиотеке и читаонице са друштвеним центром у улици Симе Милутиновића Сарајлије 1, у Сарајеву, на мјесту гдје је и првобитно постојала.

- У Сарајеву 1911. године је представљена и почела са радом Централна библиотека Просвјете, која је тако била једна од првих јавних библиотека у Сарајеву и БиХ. У периоду између два свјетска рата Просвјетина библиотека је била једна од највећих јавних библиотека, са преко 70.000 наслова и више од 100.000 свезака. Ова библиотека је 1911. године носила назив "Српска централна библиотека", а 1925. године мијења име у "Просвјетина централна библиотека" – навели су у саопштењу.

Како наводе, до оснивања ове библиотеке, у БиХ није постојала ни једна библиотека оваквог типа са централом у Сарајеву и филијалама широм БиХ.

За вријеме Другоф свјетског рата, Просвјетина библиотека је претрпјела велике губитке, Централна библиотека је остала без највећег броја књига око 27.000, док су библиотеке ван Сарајева у потпуности уништене.

- Послије рата је обновљена и сама библиотека која је тада располагала са свега 24.200 књижних јединица. Фонд библиотеке је растао до 1949. године, када је износио 56.128 свезака. Највећи дио ове књижне грађе (онај дио који је сачуван након уништења током II свјетског рата) је 1949. године је предат Народној библиотеци НРБиХ, те је постао основ и темељ књижног фонда данашње Националне и универзитетске библиотеке БиХ – навели су из "Просвјете".

Данас ова библиотека има велики број старих и ријетких књига, посебних колекција које ће бити доступне свим грађанима Сарајева и БиХ, посјетиоцима, а посебно истраживачима и студентима.

 Друштвени центар ће бити мјесто организовања сусрета књижевника и љубитеља писане ријечи, књижевних вечери и различитих радионица.

Отварање библиотеке, читаонице и друштвеног центра планирано је данас у 18 сати.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    17h 25m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    18h 9m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    22h 14m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    22h 18m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 45m
    0