Otvorena izložba grbova srpskih vladarskih porodica

20.05.2024. 19:51
3
IZVOR: srna.rs

Na Filozofskom fakultetu na Palama večeras je otvorena izložba "Orao, lav i krin - heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja", autora Janka Vračara i Dejana Došlića, na kojoj su predstavljeni grbovi 2O najvažnijih srpskih vladarskih porodica.

Vračar je rekao novinarima da je riječ o heraldici od devetog do 15. vijeka u srpskim zemljama - Srbiji, tadašnjoj Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji i to od najstarijeg vladarskog roda Vlastimirovića pa zaključno sa rodom Brankovića.

- Srpska heraldika je jedna od rijetkih elemenata srpske srednjovjekovne državnosti koja je preživjela pad pod osmansko carstvo i nastavila svoj život. Ponovo se pojavila u 19. vijeku sa vaskrsnućem srpskih novovjekovnih država - rekao je Vračar, koji je istoričar i muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

On je naveo da su simboli iz srednjeg vijeka i danas prisutni - od dvoglavog orla, krsta sa ocilima do ljiljana koji je, nažalost, tokom proteklog rata bio zloupotrebljen.

- Današnja državna heraldika baštini srednjovjekovnu heraldiku samo u novijoj, modernijoj formi - rekao je Vračar.

Slika

Foto: srna.rs

Došlić, koji je viši asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, rekao je da heraldika kao pomoćna istorijska nauka proučava nastanak grbova, pravila njihovog postanka i istorijat razvoja.

- Ona je opstala do danas, odnosno osnovni simboli po kojima su narodi ili države bili prepoznati imamo i danas. Mnoge države u Evropi i šire baštine stare heraldičke elemente. Tako je bilo i u srpskim srednjovjekovnim zemljama - naveo je Došlić.

On je pojasnio da su izložbu nazvali "Orao, lav i krin", jer su to tri najčešća elementa koja se mogu vidjeti u srednjovjekovnoj heraldici.

Došlić je naveo da se orao, vladarski simbol koji su koristili Nemanjići, nalazi na grboima i drugih porodica širom Evrope, dok su krin ili ljiljan najpoznatiji kao simbol kralja Stefana Tvrtka Kotromanića i njegovih nasljednika.

Izložba je otvorena u okviru manifestacije "Dani Filozofskog fakulteta".

Filozofski fakultet sutra će obilježiti Dan i krsnu slavu - Svetog Jovana Bogoslova.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Kocka 21.05.2024. 11:38
    Ma kulirajte ove balijetine.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.05.2024. 11:20
    Oj ture, mi imamo i istoriju i heraldiku a vama je porijeklo falsifikovano. Samo ti žali, meni ne smeta. Ne doživljavamo vas, vi ste obični izrodi, izdajnici i sluge svakom okupatoru.
  • Generic placeholder image
    Ime: 21.05.2024. 08:48
    AHAHAHAHAHAH kakva marva falsifikatorska… jeste i isus je bio srbin 🤣🤣🤣 srbi iskreno mi vas je zao, samo je sjevernokorejcima ispraniji mozak nego vama
Povezane vijesti
Na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta diplomiralo 100 studenata Na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta diplomiralo 100 studenata
Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta
Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00 Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 54m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 53m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 29m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 50m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 33m
    9