Otvorene mini-solarne elektrane na zgradama srednjih škola (FOTO)

04.11.2021. 13:28
0
IZVOR: Katera

Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo danas je predstavila mini-solarne elektrane instalirane na krovnu konstrukciju Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i Srednje škole „28.juni“ Istočno Novo Sarajevo, implementirane u okviru projekta „Sačuvajmo energiju zajedno“, koji je finansiran kroz Program razvojne saradnje Republike Češke.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da je vrijednost ovog projekta blizu 50.000 KM i ta da je to jedan od dva projekta koje je podržala Ambasada Češke Republike u BiH.

- Njegova vrijednost je veća jer ga je kandidovala Gradska razvojna agencija, a podržala Ambasada Češke, a to govori o kapacitetu Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo i mogućnosti da realizuje ovaj, ali i buduće projekte - rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječi, na ovaj način pokazaćemo učenicima koji pohađaju ove škole, ali i javnosti, da je kroz postavljanje solarnih panela i promovisanje uštede energije to moguće implementirati i kod nas.

On je izjavio da je siguran da će ovaj projekat biti putokaz da se i u budućnosti realizuju slični projekti kako u srednjim, tako i u osnovnim škola i školama predškolskog obrazovanja, a sve u cilju uštede novca i energije.

Slika

Foto: Katera

Ambasador Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova istakla je da je jako bitna razvojna saradnja Češke sa svim nivoima vlasti u BiH, te da Ambasada Češke Republike svake godine finansijski podržava dva ili tri mala lokalna projekta.

- Ovo je prvi projekat koji realizujemo u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i radujem me što je uspješno završen. Nada se da će ušteda koja će biti ostvarena instaliranjem solarnih panela doprinijeti investiciji u dalji razvoj škola i enegetskoj efikasnosti – izjavila je Hlavsova.

Direktor Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" Branka Kovačević istakla je zadovoljstvo što su Gradska razvojna agencija i Ambasade prepoznale potrebe škola i realizovale ovaj značajan projekat.

- Ovaj značajan projekat će omogućiti značajnu uštedu u potrošnji elektične energije, koja ja procijenjuje na oko 1300 KM što su značajna sredstva za škole – ekla je Kovačevićeva.

Ona je dodala da je značaj ovog projekta, ne samo za škole, nego  za cijelu lokalnu zajednicu, jer doprinosi unapređenju svijesti o upotrebi alternativnih, obnovljivih izvora energije i razvoju ekološke svijesti.

Direktor Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević je objasnila da su tokom osmomjesečne implementacije projekta urađene određene analize stanja u srednjim i osnovnim školama, koje su od velikog značaja za planiranje daljih razvojnih projekata, jer je sada poznato gdje su potrebne hitne intervencije.

- Radili smo i promotivne kampanje tokom rada na ovom projektu kako bismo uticali na podizanje svijesti donosilaca odluka, ali i učenika o značaju uštede i upotrebe alternativnih izvora energije – rekla je Pandurević.

Ona je pojasnila da će mini-solarne elektrane proizvoditi električnu enegiju iz obnovljivih izvora, a aplikacije će, na dnevnom nivou u ealnom vemenu, pratiti količinu proizvedene energije.

Pored ovih, u okviru projekta "Sačuvajmo energiju zajedno", mini-solarna postrojenja su postavljena i na krovne konstrukcije Srednjoškolskog centra „Pale“ iz Pala i Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    20h 50m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    10h 3m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    9h 34m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    9h 57m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    5h 50m
    0