Отворене мини-соларне електране на зградама средњих школа (ФОТО)

04.11.2021. 13:28
0
ИЗВОР: Катера

Градска развојна агенција Источно Сарајево данас је представила мини-соларне електране инсталиране на кровну конструкцију Средњошколског центра „Источна Илиџа“ и Средње школе „28.јуни“ Источно Ново Сарајево, имплементиране у оквиру пројекта „Сачувајмо енергију заједно“, који је финансиран кроз Програм развојне сарадње Републике Чешке.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да је вриједност овог пројекта близу 50.000 КМ и та да је то један од два пројекта које је подржала Амбасада Чешке Републике у БиХ.

- Његова вриједност је већа јер га је кандидовала Градска развојна агенција, а подржала Амбасада Чешке, а то говори о капацитету Градске развојне агенције Источно Сарајево и могућности да реализује овај, али и будуће пројекте - рекао је Ћосић.

Према његовим ријечи, на овај начин показаћемо ученицима који похађају ове школе, али и јавности, да је кроз постављање соларних панела и промовисање уштеде енергије то могуће имплементирати и код нас.

Он је изјавио да је сигуран да ће овај пројекат бити путоказ да се и у будућности реализују слични пројекти како у средњим, тако и у основним школа и школама предшколског образовања, а све у циљу уштеде новца и енергије.

Слика

Фото: Катера

Амбасадор Чешке Републике у БиХ Ивана Хлавсова истакла је да је јако битна развојна сарадња Чешке са свим нивоима власти у БиХ, те да Амбасада Чешке Републике сваке године финансијски подржава два или три мала локална пројекта.

- Ово је први пројекат који реализујемо у сарадњи са градом Источно Сарајево и радујем ме што је успјешно завршен. Нада се да ће уштеда која ће бити остварена инсталирањем соларних панела допринијети инвестицији у даљи развој школа и енегетској ефикасности – изјавила је Хлавсова.

Директор Средњошколског центра "Источна Илиџа" Бранка Ковачевић истакла је задовољство што су Градска развојна агенција и Амбасаде препознале потребе школа и реализовале овај значајан пројекат.

- Овај значајан пројекат ће омогућити значајну уштеду у потрошњи електичне енергије, која ја процијењује на око 1300 КМ што су значајна средства за школе – екла је Ковачевићева.

Она је додала да је значај овог пројекта, не само за школе, него  за цијелу локалну заједницу, јер доприноси унапређењу свијести о употреби алтернативних, обновљивих извора енергије и развоју еколошке свијести.

Директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић је објаснила да су током осмомјесечне имплементације пројекта урађене одређене анализе стања у средњим и основним школама, које су од великог значаја за планирање даљих развојних пројеката, јер је сада познато гдје су потребне хитне интервенције.

- Радили смо и промотивне кампање током рада на овом пројекту како бисмо утицали на подизање свијести доносилаца одлука, али и ученика о значају уштеде и употребе алтернативних извора енергије – рекла је Пандуревић.

Она је појаснила да ће мини-соларне електране производити електричну енегију из обновљивих извора, а апликације ће, на дневном нивоу у еалном вемену, пратити количину произведене енергије.

Поред ових, у оквиру пројекта "Сачувајмо енергију заједно", мини-соларна постројења су постављена и на кровне конструкције Средњошколског центра „Пале“ из Пала и Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац.

Коментари 0
Повезане вијести
Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 37m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 12m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 11m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 20m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    38m
    0