Ovaj predmet je leglo bakterija, a držimo ga u rukama svaki dan

18.11.2023. 21:58
1
IZVOR: glassrpske.com

Naši mobilni telefoni su često zanemareni izvor bakterija, formirajući neprimjetne kolonije mikroorganizama koje se nakupljaju s svakim dodirivanjem ekrana ili korišćenjem tastature. Ovi uređaji postaju svojevrsna zona kontaminacije, a naša nepažnja prema higijeni može imati ozbiljne posljedice po naše zdravlje.

Ekran telefona, prvo mjesto dodira, postaje prihvatljivo stanište za različite bakterije koje prelaze s naših prstiju na površinu uređaja. Tastatura, slušalica i dugmići dodatno doprinose ovom mikrobiološkom eko-sistemu. Istraživanja su pokazala da se na ekranima mobilnih telefona može naći raznovrsna flora bakterija, uključujući i one koje su potencijalno štetne po ljudsko zdravlje.

Redovno čišćenje telefona postaje imperativ kako bismo smanjili rizik od prenosa bakterija. Dezinfekcija ekrana i čišćenje svih dijelova uređaja trebalo bi da postane dio naše rutine. Korišćenje antibakterijskih sredstava za čišćenje može pomoći u eliminaciji mikroba.

Briga o higijeni mobilnog telefona ne samo da doprinosi našem opštem zdravlju već štiti i ljude s kojima dijelimo uređaj. U doba kada su mobilni telefoni postali produžetak naših ruku, očuvanje čistoće ovih uređaja postaje ključno pitanje javnog zdravlja, prenosi Glas Srpske

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 19.11.2023. 19:45
    Nesumnjam da je ovako kako je napisano za mobilne telefone, da ih treba čistiti od prljavštine. Ali niko ne spominje novac, bilo papirni ili kovani, u prometu prođe hiljade ruku i prstiju i nikom ništa. Ipada da pare nemogu biti prljave, one su čiste i OK, još kad ih ima u novčaniku.
Povezane vijesti
Za volanom bez pojasa i to uz telefon Za volanom bez pojasa i to uz telefon
Kobasica zaražena opasnom bakterijom prodavala se na tržnicama Kobasica zaražena opasnom bakterijom prodavala se na tržnicama
Dnevno na mobilni stiže 237 poruka Dnevno na mobilni stiže 237 poruka
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 20m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 4m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 49m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 48m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 54m
    0