Ovca Jabuka trojkama obradovale baku Milju iz Rogatice

17.03.2023. 16:17
2
IZVOR: 058.ba

Dok sam bila mlađa i dok je meni i mom sada pokojnom suprugu Risti, kuća bila puna čeljadi, radosti i veselja, imali smo i po 70 priplodnih ovaca, pet krava, pun svinjac i ćumez kokošaka. U ovo vrijeme kad sam ostala sama, u mojoj štali i toru je jedna krava i tele, nešto koka i desetak ovaca sa jednim ovnom, priča baka Milja, koju mnogi zovu još i Zorka, Lošić (78) iz sela Gornje Osovo nedaleko od Rogatice.

- Iako sam, zbog starosti i svega onog što godine nose, spala na desetak ovaca, one me iz godine u godinu „tjeraju“ da ih imam više. Svake godine na svijet uglavnom donose po dvoje jagnjadi, a jedna je čak donijela i četvorke, da bi u dosadašnjem dijelu ovog ljeta gospodnjeg četiri od 10, koliko ih trenutno imam, donijele devetoro jagnjadi. Tri su se obliznile i jedna, moja Jabuka, u četvrtom jagnjenju, rodila je žive i zdrave trojke. Radi se o tri ženska jagnjeta, tri djevojčice, kojim sam ja dale imena – Dunja, Višnja i Trešnja.

Ona dodaje da već imaju 15-tak dana i da uz pažnju brižne majke i njeno hranjenje flašicama, dobro napreduju.

- Otele su se i već se međusobno igraju, kao i sva druga djeca. Lijepo ih je gledati kad se na ranom martovskom suncu igraju sa ostalim jagnjadima - dodaje baka Milja na čijim već uveliko krhkim ženskim leđima stoji kuća Riste Lošića, u svoje vrijeme uglednog čovjeka i domaćina, čiji je jedinac sin Savo u 26-toj godini poginuo kao borac Vojske Republike Srpske (VRS) tokom posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Miljinom suprugu Risti, srce od tuge i žalosti za jedincem stalo prije sedam godina.

Baka Milja, suznih očiju i tiho, da se jedva čuje, priča još da sada živi i pokušava da sačuva imanje za unuka Igora, sina njenog poginulog sina Save, koji živi u Austriji sa porodicom. U Miljinom srcu je i unuka Željana, kćerka pokojnog Save, koja sa porodicom živi u Doboju, i svi ostali iz njene velike porodice.

Za sve njih vrata bakine kuće u njihovom Gornjem Osovu su širom otvorena. O srcu ove krepke i još uvijek vrijedne starice da se i ne govori.

Piše: Sreten Mitrović

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Soko 18.03.2023. 15:38
  E, majku mu...vrati me ova priča u mlade dane...
 • Generic placeholder image
  Iskreno42 17.03.2023. 19:22
  Lijep tekst, nemora sve biti i politika.
Povezane vijesti
Matursko veče srednjoškolaca u Rogatici – Parada mladosti i ljepote (FOTO) Matursko veče srednjoškolaca u Rogatici – Parada mladosti i ljepote (FOTO)
Preminuo Siniša Drašković Preminuo Siniša Drašković
Rogatičanin oštetio vrata na domu zdravlja Rogatičanin oštetio vrata na domu zdravlja
Najčitanije
 • Policija objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo otac šestoro djece (VIDEO)
  13h 21m
  0
 • Aleksa Vukadin učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“
  15h 40m
  5
 • Utopila se dva tinejdžera
  3h 52m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  16h 39m
  0
 • Priča o jednoj Dunji (FOTO)
  10h 18m
  0