Pale: Danas litija i moleban za odbranu svetinja u Crnoj Gori

01.03.2020. 09:02
0
IZVOR: Srna

Na Palama će danas biti održana litija i služen moleban za spas pravoslavnog naroda i svetinja u Crnoj Gori u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Pale-Centar, Podgrab, Mokro i Vučija Luka.

Okupljanje vjernika planirano je od 16.00 časova ispred Hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama, a polazak litije uz slogan „Ne damo svetinje!“ je u 16.30 časova. Nakon toga će u ovom hramu biti služen moleban.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvri da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori zbog čega se organizuju molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počeo Vaskršnji post Počeo Vaskršnji post
Svetosimeonovska litija prošla ulicama Podgorice Svetosimeonovska litija prošla ulicama Podgorice
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  3m
  0
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  2h 55m
  3
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  23h 3m
  0
 • Dositej - prosvjetitelj, pisac, pedagog, poliglota…
  19m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  22h 13m
  0