Pale: Podrška voćarima u plasiranju proizvoda

25.02.2021. 14:35
0
IZVOR: SRNA

Na Palama je danas održan sastanak učesnika u projektu "Opremanjem i edukacijom do stvaranja lanca vrijednosti – podrška poljoprivrednim proizvođačima opštine Pale", na kome je iskazana podrška voćarima kroz nabavku i montiranje hladnjače i donaciju sadnog materijala.

Predsjednik Udruženja "Podmladak" sa Pala Slaven Vučićević rekao je da projekat obuhvata nabavku i montiranje hladnjače zapremine deset tona koja će održavati voće i u svježem i u zaleđenom stanju.

- Ovaj projekat obuhvata i bespovratnu donaciju sadnog materijala, kao i poljoprivrednu mehanizaciju. Naše Udruženje broji 43 člana i ova pomoć zaista mnogo znači poljoprivrednicima koji proizvode veće količine voća, koje ćemo sada moći plasirati i u zimskom periodu - dodao je Vučićević.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je ukupna vrijednost projekta 130.000 KM, a da je lokalna zajednica iz budžeta izvojila 30.000 KM.

- Nastojimo da uvežemo poljoprivredne proizvođače koji će, preko svog udruženja i gradske pijace `Pale` pokušati, a nadamo se i uspjeti, da plasiraju svoje proizvode na lokalno tržište. Ideja je da to bude održivo i da se tržište u narednom periodu samo još više razvija - naveo je Jugović.

On je dodao da će opština u narednom periodu podijeliti određen broj plastenika, a sa Ministastvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pokrenute su aktivnosti na realizaciji tog projekta.

- Nastojaćemo da dodijelimo plastenike veće površine, koje će dobiti oni koji se zaista bave proizvodnjom za tržište - rekao je Jugović.

Projekat se implementira putem mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2020/2021. godini, uspostavljenog kroz zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske /IRB/ i UNDP u BiH.

Menadžer projekt Vanja Vukojičić zahvalila je opštini Pale za iskazani interes da podrži poljoprivredne proizvođače, kao i partnerima na projektu – Gradskoj pijaci Pale, Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu i Udrženju "Podmladak".

- Ovim projektom prvenstveno će biti obuhvaćeni voćari da bi uspostavili lanac koji će moći da funkcioniše dugoročno i koji će na kraju krajeva da postavi bazu za osnovu i razvoj dalje poljoprivredne proizvodnje - rekla je Vukojičićeva.

Ona je dodala da je do sada realizovan niz aktivnosti, kao što su nabavka i instaliranje hladnjače na Gradskoj pijaci Pale, a uspostavljen je i ugovorni odnos prema kome je Gradska pijaca dala prostor na korištenje opštini Pale kako bi se mogla instalirati hladnjača.

Vukojičićeva je navela da je i Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu oformio program prema kome će se vršiti obuke poljoprivredih proizvođača.

Komentari 0
Povezane vijesti
Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
Produžena sezona grijanja u Palama Produžena sezona grijanja u Palama
Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO) Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 38m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    19h 2m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    14h 31m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    6h 8m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    5h 49m
    0