Paljanka Ivana Kovačević spojila umjetnost i ekologiju

06.04.2022. 11:46
0
IZVOR: glassrpske

Dvadesetogodišnja Ivana Kovačević iz Pala veliki je zaljubljenik u prirodu, speleologiju, dizajn i u sve ono što je povezano sa kreativnošću.

Za sebe kaže da ima velike ambicije i da teži ka tome da radi ono što voli i što je ispunjava. Iako su za mnoge ovi hobiji nespojivi, u njenom slučaju je to suprotno.

– Teško je izdvojiti samo jedno, jer podjednako uživam u svim tim stvarima. Sve se može stići i ukomponovati dobrom organizacijom. Svakako da mi je trenutno prioritet učenje, ali odmah uz to idu i razni projekti vezani za speleologiju i ekologiju. Crtanje i kreiranje je usko povezano sa mojim nastavkom školovanja pa je i te kako prisutno u mojoj svakodnevici – kaže ova mlada Paljanka.

Ivana ističe da su olovka i papir njena druga stvarnost, da voli da pravi kutije sa slikama za porodicu i prijatelje kao i kreativne albume. Inspiraciju za sve to, kaže, pronalazi u muzici, prirodi i ljudima.

– Na papir preslikavam sve ono što me okružuje, posebno uživam dok crtam pejzaže jer smatram da tu imam najveću slobodu. Svakako da uživam i dok crtam modne kreacije i to mi daje prostora da ispoljim svoju kreativnost – kaže ova mlada umjetnica i dodaje da voli tzv. mandala tehniku crtanja koja zahtijeva mnogo preciznosti, vremena i pažnje.

Ivanina ljubav prema speleologiji javila se prije devet godina, još u šestom razredu osnovne škole kada je kao član geografske sekcije više puta posjetila pećinu Orlovača.

– U obilascima Orlovače su me fascinirali svi pećinski ukrasi i tu se rodila ljubav prema speleologiji. Veliku ulogu u tome su odigrali nastavnik geografije Neven Rudić i vodič u Orlovači Mladen Samardžić. Mladen je 2017. godine osnovao speleološko-ekološko društvo “Orlovača” i od tada sam aktivni član tog društva, a do sada smo realizovali niz projekata edukativnog i istraživačkog karaktera. Naši ciljevi su očuvanje i njegovanje životne sredine i uvođenje koncepta održivog razvoja u sve sektore društva – naglašava ona.

Ivana dodaje i da nije teško biti vodič u speleološkom kompleksu kakav je pećina Orlovača.

– Ako radite ono što volite, onda ništa nije teško. Potrebno je da dobro poznajete ono o čemu pričate posjetiocima, da ste spremni odgovoriti na svako pitanje i svaku situaciju. Ja sam imala sreće da sam učila od nekoga ko je 20 godina vodič u speleološkom kompleksu i to je svakako veliko olakšanje kada je riječ o tome – priča Ivana.

Ona je trenutno student IT Akademije u Sarajevu na smjeru grafičkog dizajna.

– Još sam aktivna na polju speleologije i ekologije i to će uvijek biti dio mene i moje svakodnevice. U budućnosti bih voljela da završim alpinistički kurs kako bih mogla da penjem ferate širom BiH, ali i šire, a takođe bih voljela da se oprobam i u turističkoj sferi, tačnije da završim kurs za turističkog vodiča – govori Ivana.

Poruka mladima

Kao uspješna u svom poslu Ivana Kovačevićima i poruku za sve mlade u Republici Srpskoj.

– Najbitnije je da vrijedno radite na svojim snovima, da radite ono što volite i šta vas ispunjava i tada je svaki uspjeh zagarantovan – zaključuje ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    22h 40m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    22h 45m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    23h 37m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    23h 51m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    16h 48m
    4