Paljanka Vesna Miletić, fudbalski sudija i doktor fizike: Petkom za katedrom, subotom na stadionu

30.08.2023. 09:21
1
IZVOR: glassrpske.com

Nije čest slučaj da je jedna djevojka fudbalski sudija, a još rjeđe da pištaljku nosi doktor fizike. Da postoje izuzeci primjer je Paljanka Vesna Miletić, koja dijeli pravdu na drugoligaškom “istoku”, a uz to je i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Nedavno je odbranila doktorsku disertaciju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu koju je radila od 2018. godine na Institutu za nuklearne nauke “Vinča”. Ipak, za “Glas Srpske” prvo je govorila o velikoj ljubavi, bez koje teško može zamisliti svoj dan, a to je fudbal.

- Susret sa loptom bila je ljubav na prvi pogled, koja i dalje traje. Tokom osnovne škole trenirala sam fudbal sa dječacima u FK Romanija, dok sam u srednjoj školi igrala za SFK 2000 Sarajevo. Ljubav prema fudbalu nije nikad prestala, ali kad sam se oprostila sa loptom, mislila sam da više nikad neću kročiti na fudbalski teren - priča Miletićeva.

Ipak, ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu bila je jača pa se na teren vratila ali da bi dijelila pravdu.

- Taj period je bio mnogo bitan za moju akademsku karijeru i gledala sam na suđenje kao hobi i vid zdravog načina života - rekla je Miletićeva, dodajući da je sa svakom novom utakmicom ljubav prema suđenju postajala sve veća.

Dodaje i da se danas, pored dosta poslovnih i privatnih obaveza, vrlo rado odazove na termine u fudbalu, jer u tome uživa. Pravdu dijeli u okviru Druge lige RS grupa istok, a ističe da suđenje nije lak poziv, pogotovo za djevojke. Dodaje da ovaj posao, kao i svaki drugi, nosi sa sobom nezgodne situacije i vremenom se čovjek navikne, ali ističe da do sada nije bilo neprijatnosti na “zelenom tepihu”.

- Pravila igre su ista kako za momke tako i djevojke, međutim utakmice kod momaka su dosta dinamičnije i zahtijevaju dobru fizičku spremu. Mislim da je autoritet na terenu ključna stvar u suđenju, a svjesni smo da autoritativan stav ne zavisi samo od pola nego i od ličnosti. Trudim se da odradim svoj posao profesionalno i napravim što manje grešaka. Zaista ne primjećujem da igrači manje poštuju moje odluke zato što sam žena - rekla je Miletićeva.

Ova Paljanka je uspješna na svim poljima, a za to je bilo potrebno uložiti mnogo rada, truda i zalaganja. Naglašava da posljednjih pet godina, kada je riječ o periodu doktorskih studija, nije bio lagan. Uz to, smatra da je dobra organizacija ključ svakog uspjeha.

- Imala sam veliku podršku profesora sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu te porodice i prijatelja, koji uvijek imaju razumijevanja zbog mojih obaveza. Olakšavajuća stvar je da se utakmice pretežno igraju vikendom te mogu da isplaniram radnu sedmicu i prilagodim obavezama na poslu. Veoma je teško baviti se naukom, biti istrajan u sportu i boriti se sa raznim očekivanjima i situacijama. Potrebno je mnogo odricanja i ulaganja, jer zadovoljstvo, nagrade i samoostvarenje ne dolaze tako lako - zaključila je Miletićeva.

Snovi

Francuskinja Stefani Frapar lani je ušla u istoriju kada je u Kataru prvi put jedna žena sudila meč na Svjetskom prvenstvu za muškarce i tako dosanjala svoje snove. U snove vjeruje i Vesna Miletić koja je, kako kaže, već dosta njih i ostvarila.

- Uvijek sebi postavljam nove ciljeve, zahtjevnije, jer je to jedini put ka postizanju uspjeha. Želim, kao i sve djevojke koje sude, da jednog dana dobijem znak FIFA sudije te predstavim svoj grad i zemlju u najboljem svjetlu - rekla je Miletićeva.

 

Autor: Miloš Vasiljević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Brat 30.08.2023. 13:16
    Bravo za ovu predivnu mladu damu, ponos nas.. volimo te Vesna, samo hodaj naprijed!
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    17h 31m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 4m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    19h 38m
    2
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    36m
    0
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    20h 44m
    0