Patrijarh Irinej: Srpski narod plaćao cijenu za svoje ime i vjeru životom

04.08.2020. 20:51
0
IZVOR: Tanjug

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obilježavamo tužan i tragičan događaj koji je doživio naš nevini narod prije 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu vjeru.

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji "Oluja" na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živio u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po vjeri.

- Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava - rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cijenu za svoje ime i vjeru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

- Obeležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji - kazao je Irinej.

Patrijarh srpski podsjeća da su hrvatske vođe govorile da njihova država ne može da bude slobodna dok u njoj živi toliko Srba i da nastoje da Srbi nestanu.

Takođe, Irinej navodi da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. do 1995. godine postali beznačajna manjina i da, iako su Srbi toliko postradali od Hrvata, treba da im kao pravoslavni hrišćani ne želimo nikakvo zlo, kao i da im oprostimo, ugledajući se na Isusa.

Patrijarh je naveo da predstavnici katoličke crkve u Hrvatskoj počevši od Jasenovca pa sve do "Oluje" kao da nisu vidjeli i čuli krike nevinog poklanog srpskog naroda.

Dodaje da je bilo od strane njenih vjernika glasova osude, ali da je to bilo od strane malih i neznatnih, ali da se njihov glas nije mogao, niti smio čuti.

- Nažalost, katolička crkva ćuti i danas. Raduje nas što se neki rodoljubivi glasovi čuju sa vrha katoličke crkve - naveo je patrijarh SPC.

Kaže da se molimo da se to zlo nikada ne ponovi, već da bude mir, ljubav i neka zavlada u čitavom svijetu.

- Svima koji su bili žrtve tog velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužuli i neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo kao ujedinjeni, a oni što nas rasrbljuju i razdvaju neka su daleko od nas - poručio je on.

Naša snaga i moć je samo u jedinstvu, neka nam Gospod da to jedinstvo, dodao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Identifikovani posmrtni ostaci pet srpskih civila Identifikovani posmrtni ostaci pet srpskih civila
U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba
Prije 94 godine rođen blaženopočivši patrijarh Irinej Prije 94 godine rođen blaženopočivši patrijarh Irinej
Najčitanije
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    21h 31m
    2
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    7h 59m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    23h 25m
    18
  • Kuglof
    18h 25m
    0
  • Kroz gusle strujao i bol i nadanje cijelog naroda: 257 godina od rođenja Filipa Višnjića
    7h 50m
    0