Patrijarh na obilježavanju 351 godine od upokojenja Svetog Vasilija

30.04.2022. 20:14
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prisustvovaće od 9. do 12. maja svečanostima povodom proslave 351 godine od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, najavljeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U okviru ovih svečanosti patrijarh Porfirije će 10. i 11. maja boraviti u Trebinju.

Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca biće održane u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili dijelom bile pod njegovom jurizdikcijom.

Prema programu svečanosti, u ponedjeljak, 9. maja, patrijarh Porfirije će u 18.00 časova biti dočekan u manastiru Mileševa, gdje će biti služena doksologija, a dan kasnije u 8.30 časova Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh Porfirije će u utorak, 10. maja u 19.00 časova biti dočekan u Trebinju, a u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće slučena doksologija.

U srijedu, 11. maja u 9.00 časova u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće služena Sveta arhijerejska liturgija, dok će isti dan u 19.00 časova u manastiru Ostrog biti služeno praznično Večernje sa petohljebnicom.

Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Ostrog biće služena u četvrtak, 12. maja, u 8.00 časova, dok će u 18.00 časova u Nikšiću biće organizovana Svetovasilijevska litija.

Iz Mitropolije navode da jubilej 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog prošle godine nije mogao biti dostojno obilježen zbog teške epidemiološke situacije

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život
Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek
Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    23h 57m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    13h 10m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    12h 41m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    13h 4m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    8h 57m
    0