Patrijarh Porfirije: Oni koji drže u rukama ključeve mira na Kosmetu da ih i upotrijebe

02.10.2023. 18:41
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porforije ponovo je zamolio one koji drže u svojim rukama ključeve mira da ih upotrijebe, kako bi svi ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji dobili prijeko potreban mir.

- Daj Gospode vere, ljubavi i nade svima nama, a naročito daj mira našoj braći na Kosovu i Metohiji - rekao je patrijarh Porfirije u besjedi, nakon što je u porti Vaznesenjskog hrama u Subotici liturgijski proslavljen patron Eparhije bačke – praznik Prenosa moštiju svetog Irineja.

Patrijarh Porfirije je zamolio vjernike da svaki pojedinačno unese u svoje molitveno pravilo molitvu za braću i sestre na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

- Molimo se da im Bog da mira i da mi budemo uvek spremni da nosimo i delimo krst njihov, jer to je i naš krst - istakao je srpski patrijarh.

On je govorio i o značaju hrama za srpski narod, navodeći da je za srpski narod hram mjesto čuvanja sebe i svog identiteta, prostor pronalaženja smisla postojanja ovdje na zemlji, mjesto na kojem čovjek postaje i blizak Bogu i jedno sa njim.

- Naša pravoslavna hrišćanska vera sva je u krstu i vaskrsenju Hristovom, sva u znaku paradoksa – poraza i pobede u isto vreme - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naveo da oni koji su uzeli svoj krst i pošli za Hristom smetaju onima koji biraju da žive po svojoj ostrašćenoj volji i po svome ostrašćenom srcu.

- Neretko će smatrati provokacijom naš trud da živimo jevanđelski, da živimo po -pravoslavnoj veri, da tako hoćemo da uredimo život u svojim porodicama, u svome gradu, da tako hoćemo da učimo svoju decu, da ih vaspitavamo u školama u skladu sa rečju Hristovom - dodao je on.

Patrijarh Porfirije je istakao da se ne smije dozvoliti relativizacija riječi Hristove, jer razvodnjavanje znači odricanje.

- Ponekad kažu: `treba da modernizujemo reč Hristovu, reč Jevanđelja`. A to u praksi znači da je se odreknemo... Ovo naše sabranje, braćo i sestre, i molitve svetih novomučenika bačkih i svetoga Irineja, episkopa bačkog, koje nas sabiraju, pokazuju da ono seme i ono predanje koje smo dobili od naših otaca je i te kako živo i da je to najvažnija vrednost - istakao je patrijarh Porfirije.

Nakon toga Njegova svetost je uručio ordene Svetog Save drugog reda, dok je episkop bački Irinej uručio arhipastirske gramate zaslužnim vjernicima.

Episkop bački Irinej je napomenuo da je ovaj današnji praznik - praznik svetoga Irineja, episkopa bačkog, a i svih bačkih mučenika, novomučenika, koji su svojim mučeništvom posvedočili vjeru i dali primjer vjernosti, one koju smo dužni Hristu.

- Isto tako, danas proslavljamo i jedan lep jubilej – to su 300 godina od kada je sazidan i potom osveštan naš pravoslavni hram u Subotici, koja se tada još nije zvala Subotica, i to je bio prvi hrišćanski hram u ovome gradu. To je, zaista, jedan veliki datum i u životu Subotice i naše Eparhije i čitave naše Crkve - rekao je episkop Irinej.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 34m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    6h 7m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 44m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 13m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 11m
    0