Патријарх Порфирије: Они који држе у рукама кључеве мира на Космету да их и употријебе

02.10.2023. 18:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфорије поново је замолио оне који држе у својим рукама кључеве мира да их употријебе, како би сви људи који живе на Косову и Метохији добили пријеко потребан мир.

- Дај Господе вере, љубави и наде свима нама, а нарочито дај мира нашој браћи на Косову и Метохији - рекао је патријарх Порфирије у бесједи, након што је у порти Вазнесењског храма у Суботици литургијски прослављен патрон Епархије бачке – празник Преноса моштију светог Иринеја.

Патријарх Порфирије је замолио вјернике да сваки појединачно унесе у своје молитвено правило молитву за браћу и сестре на Косову и Метохији, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

- Молимо се да им Бог да мира и да ми будемо увек спремни да носимо и делимо крст њихов, јер то је и наш крст - истакао је српски патријарх.

Он је говорио и о значају храма за српски народ, наводећи да је за српски народ храм мјесто чувања себе и свог идентитета, простор проналажења смисла постојања овдје на земљи, мјесто на којем човјек постаје и близак Богу и једно са њим.

- Наша православна хришћанска вера сва је у крсту и васкрсењу Христовом, сва у знаку парадокса – пораза и победе у исто време - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је навео да они који су узели свој крст и пошли за Христом сметају онима који бирају да живе по својој острашћеној вољи и по своме острашћеном срцу.

- Неретко ће сматрати провокацијом наш труд да живимо јеванђелски, да живимо по -православној вери, да тако хоћемо да уредимо живот у својим породицама, у своме граду, да тако хоћемо да учимо своју децу, да их васпитавамо у школама у складу са речју Христовом - додао је он.

Патријарх Порфирије је истакао да се не смије дозволити релативизација ријечи Христове, јер разводњавање значи одрицање.

- Понекад кажу: `треба да модернизујемо реч Христову, реч Јеванђеља`. А то у пракси значи да је се одрекнемо... Ово наше сабрање, браћо и сестре, и молитве светих новомученика бачких и светога Иринеја, епископа бачког, које нас сабирају, показују да оно семе и оно предање које смо добили од наших отаца је и те како живо и да је то најважнија вредност - истакао је патријарх Порфирије.

Након тога Његова светост је уручио ордене Светог Саве другог реда, док је епископ бачки Иринеј уручио архипастирске грамате заслужним вјерницима.

Епископ бачки Иринеј је напоменуо да је овај данашњи празник - празник светога Иринеја, епископа бачког, а и свих бачких мученика, новомученика, који су својим мучеништвом посведочили вјеру и дали примјер вјерности, оне коју смо дужни Христу.

- Исто тако, данас прослављамо и један леп јубилеј – то су 300 година од када је сазидан и потом освештан наш православни храм у Суботици, која се тада још није звала Суботица, и то је био први хришћански храм у овоме граду. То је, заиста, један велики датум и у животу Суботице и наше Епархије и читаве наше Цркве - рекао је епископ Иринеј.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 51m
    6
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    2h 6m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 52m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    7h 32m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    4h 25m
    1