Patrijarh Porfirije uručio tomos o autokefalnosti arhiepiskopu Stefanu

05.06.2022. 12:19
5
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je u Sabornoj crkvi u Beogradu uručio arhiepiskopu ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Uručenju tomosa prethodila je liturgija, koju su služili patrijarh i arhiepiskop Stefan, uz sasluženje episkopima dvije crkve.

Patrijarh Porfirije poručio je da dvije crkve po blagodati Božijoj imaju priliku da ovjenčaju jedinstvo koje već postoji među njima.

On je rekao da su se stvorili uslovi da i Ohridska arhiepiskopija ima sposobnosti da bude samostalna crkva.

- Zato ono što smo već realizovali kroz služenje liturgije u Skoplju danas osećamo da javno i pred svima dokumentom koji se zove tomos to i obznanimo - istakao je patrijarh uoči uručivanja tomosa arhiepiskopu Stefanu.

Odluku o priznanju autokefalnosti MPC donio je Sabor SPC na majskom zasijedanju, a za to su glasala su 42 episkopa, odnosno svi članovi Sabora.

Jednoglasnu odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC da odobri autokefalnost MPC objavio je patrijarh Porfirije na praznik Svetih Ćirila i Metodija, 24. maja, u skopskom Sabornom hramu Svetog Klimenta ohridskog nakon zajedničkog bogosluženja u toj crkvi.

Patrijarh je tada rekao da je Sabor SPC jednoglasno izišao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, te da blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost i najavio razradu tehničko-organizacionih detalja nakon kojih će uslijediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom, što se i desilo današnjim uručivanjem tomosa.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Istok 07.06.2022. 10:11
    Porfirije je sam sebe diskreditovao do te mjere, da bi trebalo izdejstvovati od njega da podnese ostavku! Fuj!
  • Generic placeholder image
    Nataša 06.06.2022. 08:19
    Srboljube svaka čast za komentar! Na žalost, malo je onih koji su u stanju da to vide i shvate.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 05.06.2022. 13:01
    Koliko su izdajnici aktivni dovoljno govori činjenica da su još početkom 90-ih predali Hilandar po kontrolu Grka, te da bi sakrili izdajnički rad izbacili redovno čitanje tipika Sv. Save, i potom štampali taj tipik bez dijela u kome Sv. Sava teško proklinje one koji bi potčinili Grcima Hilandar.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 05.06.2022. 12:54
    U Makedoniji je preko stotinu crkava iz srednjeg vijeka koje su sagradili Srbi, u njima se bez prestanka brišu srpski tragovi, brišu se natpisi na freskama itd. ko ima prava da to preda vjerskoj organizaciji koja je broza slavila kao pokrovitelja, jer je on i stvorio.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 05.06.2022. 12:50
    Početak raspada SPC, razbijanje naše crkve je zacrtano još prije 2.svjetskog rata, već nakon avnoja se kreće sa stvaranjem republičkih crkava, projekat je propao zbog protivljenja Srba iz sr bih, ali je uspio u Makedoniji. Uz pomoć ubačenog korumpiranog kadra se nastavlja. Cilj je pokoravanje papi preko pokoravanja Carigradu, sve što je van matične države(Srpska, CG, Hr, Kosmet, dijaspora ) je pod Carigradom i to su u Bg već potpisali. Perić izdajnik je zato i rekao da su Srbi doselili u Sarajevo u 14.vijeku.Takvu laž nije mogao ni Alija tokom rata da kaže.
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    11h 15m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    10h 31m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    7h 47m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    6h 9m
    0
  • Danas Markovdan
    14h 57m
    0