Патријарх Порфирије уручио томос о аутокефалности архиепископу Стефану

05.06.2022. 12:19
5
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је у Саборној цркви у Београду уручио архиепископу охридском Стефану томос којим Српска православна црква признаје аутокефалност Македонској православној цркви.

Уручењу томоса претходила је литургија, коју су служили патријарх и архиепископ Стефан, уз саслужење епископима двије цркве.

Патријарх Порфирије поручио је да двије цркве по благодати Божијој имају прилику да овјенчају јединство које већ постоји међу њима.

Он је рекао да су се створили услови да и Охридска архиепископија има способности да буде самостална црква.

- Зато оно што смо већ реализовали кроз служење литургије у Скопљу данас осећамо да јавно и пред свима документом који се зове томос то и обзнанимо - истакао је патријарх уочи уручивања томоса архиепископу Стефану.

Одлуку о признању аутокефалности МПЦ донио је Сабор СПЦ на мајском засиједању, а за то су гласала су 42 епископа, односно сви чланови Сабора.

Једногласну одлуку Светог архијерејског сабора СПЦ да одобри аутокефалност МПЦ објавио је патријарх Порфирије на празник Светих Ћирила и Методија, 24. маја, у скопском Саборном храму Светог Климента охридског након заједничког богослужења у тој цркви.

Патријарх је тада рекао да је Сабор СПЦ једногласно изишао у сусрет молби Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, те да благосиља и одобрава, прихвата и признаје аутокефалност и најавио разраду техничко-организационих детаља након којих ће услиједити црквено проглашење званичним актом, што се и десило данашњим уручивањем томоса.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Исток 07.06.2022. 10:11
    Порфирије је сам себе дискредитовао до те мјере, да би требало издејствовати од њега да поднесе оставку! Фуј!
  • Generic placeholder image
    Nataša 06.06.2022. 08:19
    Srboljube svaka čast za komentar! Na žalost, malo je onih koji su u stanju da to vide i shvate.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 05.06.2022. 13:01
    Koliko su izdajnici aktivni dovoljno govori činjenica da su još početkom 90-ih predali Hilandar po kontrolu Grka, te da bi sakrili izdajnički rad izbacili redovno čitanje tipika Sv. Save, i potom štampali taj tipik bez dijela u kome Sv. Sava teško proklinje one koji bi potčinili Grcima Hilandar.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 05.06.2022. 12:54
    U Makedoniji je preko stotinu crkava iz srednjeg vijeka koje su sagradili Srbi, u njima se bez prestanka brišu srpski tragovi, brišu se natpisi na freskama itd. ko ima prava da to preda vjerskoj organizaciji koja je broza slavila kao pokrovitelja, jer je on i stvorio.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 05.06.2022. 12:50
    Početak raspada SPC, razbijanje naše crkve je zacrtano još prije 2.svjetskog rata, već nakon avnoja se kreće sa stvaranjem republičkih crkava, projekat je propao zbog protivljenja Srba iz sr bih, ali je uspio u Makedoniji. Uz pomoć ubačenog korumpiranog kadra se nastavlja. Cilj je pokoravanje papi preko pokoravanja Carigradu, sve što je van matične države(Srpska, CG, Hr, Kosmet, dijaspora ) je pod Carigradom i to su u Bg već potpisali. Perić izdajnik je zato i rekao da su Srbi doselili u Sarajevo u 14.vijeku.Takvu laž nije mogao ni Alija tokom rata da kaže.
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 37m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 52m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 43m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 10m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 2m
    0