Peticija za normalno snabdijevanje stanovnika Sokoca električnom energijom dala prve rezultate

04.03.2021. 21:28
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Kao što smo i obećali nastavili smo da vodimo borbu u ime građana opštine Sokolac za bolju i kvalitetniju električnu energiju.

Zbog čestih kvarova i nestanaka električne energije te žalbi građana i privrednika koje upućuju Info pultu Sokolac, te pošto naši apeli prema Elektrodistribuciji Pale nisu dali očekivane rezultate mi smo bili prinuđeni da se obratimo Elektroprivredi Republike Srpske, Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske i Vladi Republike Srpske te da im pošaljemo peticiju sa potpisima od preko 3000 nezadovoljnih građana.

Takođe smo naveli probleme i gubitke privrede zbog čestih prekida i kvarova mašina opreme i aparata usljed prekida isporuke električne energije.

Pitali smo i kako da govorimo o industriji o privlačenju privrednika i stranih investitora, kako da odgovorimo potrebama četvrte industrijske revolucije, kada imamo problem sa onim osnovnim, sa električnom energijom.

Do sada smo dobili odgovor Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske” u kojem se kaže da su sa dužnom pažnjom razmotrili navode iz našeg akta broj: 02-131-1 od 18.02.2021. godine.

Te da se dosadašnji način organizovanja i rada elektrodistributivnih preduzeća pokazao neefikasnim.

Zbog toga su izvršene određene reorganizacije, koje su navedene u nastavku ovog odgovora:

„Investicioni planovi distributivnih preduzeća se izrađuju u skladu sa objektivno raspoloživim sredstvima, prema prioritetima utvrđivanim na bazi tehničkih parametara i pokazatelja o kvalitetu isporuke električne energije.

Kako bi investicioni planovi bili odraz realnih potreba svake od lokalnh zajednica, nužno je uskladiti ih sa objektivnim pokazateljima o stanju distributivne mreže, kao i sa regulacionim planovima koji moraju biti infrastrukturno podržani. Sva ova pitanja od vitalnog značaja za svaku lokalnu zajednicu, u nadležnosti su novouspostavljene funkcijske grane za upravljanje imovinom, čijim radom rukovodi Izvršni direktor za upravljanje imovinom. Uspostavljanje ove funkcijske grane ima za cilj objektivizaciju planova investicija, kao i ravnomjeran nepristrasan odnos prema potrebama svake od lokalnih zajednica koja je pod nadležnošću određenog operatora distributivnog sistema.

U ovom kontekstu viđeno Vaše opravdano reagovanje, prihvatamo kao podršku našim naporima da obavljanje distributivne djelatnosti učinimo efikasnim, te da stvorimo sve potrebne preduslove za podizanje nivoa kvaliteta isporuke električne energije na nivo koji zahtijevaju garantovani standardi kvaliteta.

U fazi usvajanja su planovi poslovanja, a kao njihov integralni dio i planovi investicija za 2021. godinu, ali i za naredni trogodišnji period 2021-2023. godine, koji su bazirani na realnim mogućnostima i prioritetima koji su nametnuti tehničkim pokazateljima o kvalitetu isporuke. S tim u vezi, kada je opština Sokolac u pitanju, izgradnja i rekonstrukcija distributivne mreže na području koje ste u Vašem aktu označili kritičnim sa aspekta kvaliteta napona i broja i dužine prekida u isporuci, prepoznati su kao prioritet.

S poštovanjem

v.d. generalni direktor
Luka Petrović, dipl.maš.inž.”

SlikaSlika

Foto: opstinasokolac.net

Dakle u odgovoru se jasno prihvata opravdanost našeg reagovanja. Potvrđuje se da isporuka električne energije nije na nivou koji zahtijevaju garantovani standardi kvaliteta.

Te se obećava da će u planovima za 2021. ali i u trogodišnjem planu investicija naši problemi sa električnom energijom biti prepoznati kao prioritet.

Mi ćemo sačekati usvajanje tih planova, da vidimo hoće li ova uvjerevanja biti ostvarena. Naravno pratićemo i blagovremeno vas obavještavati o eventualnim odgovorima resornog ministarstva i Predsjednika Vlade Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 19m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    7h 43m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    5h 58m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 27m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    7h 37m
    0