Pismo upozorenja Vladi Srpske, spremite se za ekološki ustanak

12.03.2024. 18:02
0
IZVOR: katera.news

Dana 13.02.2024. godine je u Foči zakazana javna rasprava pod nazivom, javna rasprava povodom nacrta studije na životnu sredinu za projekat izgradnje male hidroelektrane Bjelava.

Kao politička organizacija koja je 2020. godine zajedno sa mještanima i ekolozima organizovala tzv. KORONA USTANAK u više opština na istoku Srpske , sve vezano za izgradnju zločinačkih MHE, te na osnovu sakupljenih preko 12.000 potpisa uspjela da tu temu nametne u raspravu u NSRS 17. 2. 2021.godine, upozoravamo vas da se „energetska mafija“ povampirila, odnosno, da vlada, ili pojedini članovi vlade krše odluke NSRS.

Naime, na navedenom zasjedanju NSRS jednoglasno je usvojena Deklaracija o zaštiti rijeka Republike Srpske kao dokument sa zakonskom snagom.

U njenom članu 2 jasno piše:

„stavlja se moratorij na izgradnju svih minihidrocentrla u Republici Srpskoj i nalaže revizija svih koncesionih dozvola za period 2005-2020. godine“

Drugim riječima, taj dokument usvojen u NSRS sa zakonskom snagom je zabranio izgradnju MHE i vršenje bilo kakvih pravnih radnji vezano za nove koncesije, te naložio vladi da se kroz stručnu komisiju izvrši revizija svih koncesionih dozvola, za izgrađene MHE (tada 38), za započete i za dozvole koje su izdate, a radovi nisu započeti.

To je bio signal energetskoj mafiji da se povuče, nažalost, ponovo su krenuli u akciju, sve zajedno sa nekim članovima vlade.

Dakle, vlada svoj posao oko revizije koncesija nije završila, izgradnja MHE je zakonski zaustavljena i niko dok se taj posao ne završi, a NSRS posebnom odlukom stavi van snage Član 2 Deklaracije nema pravo da vrši bilo koju pravnu radnju vezano za nove koncesione dozvole za MHE.

Zato ovim putem pitamo vladu:

 „Ko to ima pravo da vodi javne rasprave, ne samo oko rijeke bjelave u Foči (jednog od uzroka korona ustanka), nego i oko bilo koje nove priče vezano za koncesije za izgradnju mhe u Republici Srpskoj?“

Da li to gospodo mislite da ne bdijemo nad poštovanjem Deklaracije, da smo se opustali posle tri godine kako su „investitori“ zaustavljeni u hvatanju naših manjih rijeka u cijev i razaranju prirode i prirodnih ljepota?

Da li to prizivate novi EKOLOŠKI USTANAK pod vođstvom ZELENIH SRPSKE,  ustanak ljudi koji znaju znanje-patriota koji su zbog svog časnog dosadašnjeg rada „pozvani“ da podignu narod po opštinama da brani svoja ognjišta od ološa, dušmana koji im  u želji za profitom ukidaju uslove za biološki opstanak njihovih porodica?

Da li mislite da smo omekšali, da ćemo ponovo dozvoliti spregi političke sa energetskom mafijom da pljačkaju i razaraju Republiku Srpsku?

Ne gospodo, nećemo, naprotiv, ne samo da ćemo ponovo stati na čelo mještana i ekologa po pitanju zaštite rijeka zbog ponovnog pokušaja izgradnje MHE, nego ćemo pokrenuti nezaustavljivu lavinu po pitanju sprege političke sa šumskom, rudnom i ostalim mafijama.

Ući ćemo u otvoreni sukob sa „dušmanima naših porodica“, sa ološem koji želi da oduzme poslednje što narod Republike Srtpske ima, da nam oduzmu prirodne resurse-uslov biološkog opstanka naroda na prostorima Republike Srpske. 

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Službena inicijativa za sazivanje Sabora Republike Srpske Službena inicijativa za sazivanje Sabora Republike Srpske
Zeleni Srpske: Službeni dopis Vladi i predsjedniku Republike Srpske Zeleni Srpske: Službeni dopis Vladi i predsjedniku Republike Srpske
Zeleni Srpske: Tražimo izvinjenje od „Mi iz naroda“ i doktora Nestorovića Zeleni Srpske: Tražimo izvinjenje od „Mi iz naroda“ i doktora Nestorovića
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    3h 33m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    3h 13m
    0
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    6h 36m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    7h 33m
    2
  • Policajac uboden nožem!
    20h 58m
    0