Писмо упозорења Влади Српске, спремите се за еколошки устанак

12.03.2024. 18:02
0
ИЗВОР: katera.news

Дана 13.02.2024. године је у Фочи заказана јавна расправа под називом, јавна расправа поводом нацрта студије на животну средину за пројекат изградње мале хидроелектране Бјелава.

Као политичка организација која је 2020. године заједно са мјештанима и еколозима организовала тзв. КОРОНА УСТАНАК у више општина на истоку Српске , све везано за изградњу злочиначких МХЕ, те на основу сакупљених преко 12.000 потписа успјела да ту тему наметне у расправу у НСРС 17. 2. 2021.године, упозоравамо вас да се „енергетска мафија“ повампирила, односно, да влада, или поједини чланови владе крше одлуке НСРС.

Наиме, на наведеном засједању НСРС једногласно је усвојена Декларација о заштити ријека Републике Српске као документ са законском снагом.

У њеном члану 2 јасно пише:

„ставља се мораториј на изградњу свих минихидроцентрла у Републици Српској и налаже ревизија свих концесионих дозвола за период 2005-2020. године“

Другим ријечима, тај документ усвојен у НСРС са законском снагом је забранио изградњу МХЕ и вршење било каквих правних радњи везано за нове концесије, те наложио влади да се кроз стручну комисију изврши ревизија свих концесионих дозвола, за изграђене МХЕ (тада 38), за започете и за дозволе које су издате, а радови нису започети.

То је био сигнал енергетској мафији да се повуче, нажалост, поново су кренули у акцију, све заједно са неким члановима владе.

Дакле, влада свој посао око ревизије концесија није завршила, изградња МХЕ је законски заустављена и нико док се тај посао не заврши, а НСРС посебном одлуком стави ван снаге Члан 2 Декларације нема право да врши било коју правну радњу везано за нове концесионе дозволе за МХЕ.

Зато овим путем питамо владу:

 „Ко то има право да води јавне расправе, не само око ријеке бјелаве у Фочи (једног од узрока корона устанка), него и око било које нове приче везано за концесије за изградњу мхе у Републици Српској?“

Да ли то господо мислите да не бдијемо над поштовањем Декларације, да смо се опустали после три године како су „инвеститори“ заустављени у хватању наших мањих ријека у цијев и разарању природе и природних љепота?

Да ли то призивате нови ЕКОЛОШКИ УСТАНАК под вођством ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ,  устанак људи који знају знање-патриота који су због свог часног досадашњег рада „позвани“ да подигну народ по општинама да брани своја огњишта од олоша, душмана који им  у жељи за профитом укидају услове за биолошки опстанак њихових породица?

Да ли мислите да смо омекшали, да ћемо поново дозволити спреги политичке са енергетском мафијом да пљачкају и разарају Републику Српску?

Не господо, нећемо, напротив, не само да ћемо поново стати на чело мјештана и еколога по питању заштите ријека због поновног покушаја изградње МХЕ, него ћемо покренути незаустављиву лавину по питању спреге политичке са шумском, рудном и осталим мафијама.

Ући ћемо у отворени сукоб са „душманима наших породица“, са олошем који жели да одузме последње што народ Републике Сртпске има, да нам одузму природне ресурсе-услов биолошког опстанка народа на просторима Републике Српске. 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Службена иницијатива за сазивање Сабора Републике Српске Службена иницијатива за сазивање Сабора Републике Српске
Зелени Српске: Службени допис Влади и предсједнику Републике Српске Зелени Српске: Службени допис Влади и предсједнику Републике Српске
Зелени Српске: Тражимо извињење од „Ми из народа“ и доктора Несторовића Зелени Српске: Тражимо извињење од „Ми из народа“ и доктора Несторовића
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    20h 48m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    23h 32m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    19h 10m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    15h 42m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    22h 12m
    0