Počela trka za smještaj u domovima širom Srpske

03.09.2020. 09:39
0
IZVOR: Glas Srpske

Trka za smještaj u studentskim domovima u Srpskoj već je počela, a studentima u Banjaluci, Foči, Palama, Zvorniku i Trebinju na raspolaganju je više od 2.000 mjesta.

Nakon što su nadležni u Srpskoj iznijeli stav da i studenti, poput đaka, treba da se vrate u amfiteatre, rukovodioci studentskih domova nisu gubili vrijeme pa su odmah počeli sa raspisivanjem konkursa za smještaj stanara u novoj akademskoj godini, koja počinje 5. oktobra.

Najviše mjesta, kao i prethodnih godina, biće ponuđeno studentima koji su se upisali na jedan od fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a cijene smještaja, uključujući i ishranu, po svemu sudeći, ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Dragoslav Topić kaže da će studentima i ove godine biti na raspolaganju 1.300 mjesta, za koje budući stanari mogu konkurisati od danas.

- Useljavanje brucoša očekujemo od 1. oktobra, dok je za ostale dolazak predviđen u novembru, jer će i predavanja za njih početi nešto kasnije - kazao je Topić. Dodao je da se što se tiče organizacije smještaja studenata ne očekuju veće izmjene u odnosu na prethodne godine.

- Institut za javno zdravstvo RS bi trebalo sljedeće sedmice da donese preporuke za smještaj studenata u domovima u novoj akademskoj godini. Ne vjerujem da će biti nekih većih izmjena u odnosu na mjere koje sada primjenjujemo, a to je obaveza nošenja maski u objektima, dezinfekcija i distanca - kazao je Topić i naglasio da studenti neće morati dostavljati PCR test.

Prema njegovim riječima, u menzi se hrana služi po preporukama Instituta za javno zdravstvo, stolovi su razmaknuti po dva metra, dok su dezinfekcija i zaštitne maske obavezne.

Direktor Studentskog centra Pale Damjan Škipina istakao je da je konkurs za smještaj 530 stanara raspisan te da se studenti mogu prijavljivati tokom ovog mjeseca, a po potrebi i kasnije.

- Naše sobe su uglavnom trokrevetne, dok je manji broj onih dvokrevetnih, koje dobijaju najbolji i studenti sa zdravstvenim problemima. Sobe su rađene po standardima, između ostalog, kad je u pitanju i kvadratura, tako da ne vjerujem da će biti problema prilikom organizacije smještaja - kazao je Škipina.

Direktor trebinjskog Studentskog centra Vladimir Dabić istakao je da će 85 studenata biti raspoređeno u 23 sobe.

- Pridržavamo se svih preporuka koje je Institut za javno zdravstvo RS ranije objavio. Jedino što nećemo moći da poštujemo je broj osoba u jednoj sobi - istakao je Dabić.

Trka za smještaj počela je i u Studentskom centru u Zvorniku, a direktor ove ustanove Goran Mitrović kaže da brucoši mogu konkurisati do 15. septembra, dok ostali šansu imaju i u narednom mjesecu.

- Mjesta ima za 100 studenata. U domu trenutno borave studenti koji spremaju ispite za rokove koji slijede i za sada nismo imali problema što se tiče preporuka. Redovno vršimo dezinfekciju, studenti nose zaštitne maske i drže distancu, tako da ne vjerujem da će biti problema u novoj akademskoj godini - kazao je Mitrović.

 Predavanja

Potpredsjednik Unije studenata RS Nikola Bojić istakao je da je povratak u amfiteatre od velikog značaja za studente, jer, kako kaže, nije isto slušati predavanja na fakultetu i od kuće.

- Zbog toga apelujemo na sve studente da se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo RS, kako u domu tako i na fakultetima, da ne bismo ponovo došli u situaciju da pratimo onlajn nastavu - kazao je Bojić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad
Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba
Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme? Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    8h 56m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 1m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    9h 53m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 23m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 7m
    0