Počelo je uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve

25.01.2020. 11:59
0
IZVOR: radiosarajevo.ba

Na inicijativu Grada Sarajeva započelo je uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve.

-Ovim projektom štitimo i čuvamo naše bogato kulturno-istorijsko naslijeđe. Ovo je izraz poštovanja i znak naše dobre namjere. Čišćenjem grafita i sa vjerskih objekata, naš grad poprima ljepši izgled i potvrđuje da je jedinstveno mjesto susreta različitih konfesija- saopšteno je.

Slika

Dodaje se da grad Sarajevo više od dvije godine kako samostalno tako i u saradnji sa partnerima, vodi aktivnosti na zaštiti javnih objekata i spomenika od grafitnih natpisa, te na razvijanju svijesti da smo svi odgovorni za lijep, čist i uredan grad.

 Stara pravoslavna crkva, jedan od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu, je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Svojim izgledom i vrijednošću, ovaj pravoslavni hram predstavlja arhitektonsko, vjersko i kulturno bogatstvo našeg grada.

Uz crkvu se nalazi muzej, osnovan 1889. godine, koji se, po vrijednostima ikona koje posjeduje, smatra jednim od najznačajnijih pravoslavnih muzeja u svijetu. Muzej, takođe sadrži vrijedne rukopise, liturgijske i umjetničke eksponate.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom sutra služi večernje u Sabornom hramu Mitropolit Hrizostom sutra služi večernje u Sabornom hramu
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23h 47m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 31m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    17h 16m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    14h 15m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    15h 27m
    0