Почело је уклањање графита са фасаде Старе православне цркве

25.01.2020. 11:59
0
ИЗВОР: radiosarajevo.ba

На иницијативу Града Сарајева започело је уклањање графита са фасаде Старе православне цркве.

-Овим пројектом штитимо и чувамо наше богато културно-историјско наслијеђе. Ово је израз поштовања и знак наше добре намјере. Чишћењем графита и са вјерских објеката, наш град поприма љепши изглед и потврђује да је јединствено мјесто сусрета различитих конфесија- саопштено је.

Слика

Додаје се да град Сарајево више од двије године како самостално тако и у сарадњи са партнерима, води активности на заштити јавних објеката и споменика од графитних натписа, те на развијању свијести да смо сви одговорни за лијеп, чист и уредан град.

 Стара православна црква, један од најстаријих сакралних објеката у Сарајеву, је 2006. године проглашена националним спомеником БиХ. Својим изгледом и вриједношћу, овај православни храм представља архитектонско, вјерско и културно богатство нашег града.

Уз цркву се налази музеј, основан 1889. године, који се, по вриједностима икона које посједује, сматра једним од најзначајнијих православних музеја у свијету. Музеј, такође садржи вриједне рукописе, литургијске и умјетничке експонате.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 3m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 17m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 7m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 32m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 22m
    0