Počeo horski festival "Dani Sloge"

24.11.2022. 21:00
0
IZVOR: srna.rs

Koncertom Srpskog pjevačkog društva "Sloga" i Kamernog hora - smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Sabornoj crkvi u Sarajevu večeras je počeo četvrti Horski festival "Dani Sloge".

Starješina Saborne crkve u Sarajevu jerej Nemanja Đureinović rekao je novinarima da je festival horske muzike u Sarajevu značajan ne samo za pravoslavne Srbe već i za čitavu zajednicu na prostoru BiH.

On je dodao da na festivalu horovi iz Srbije, Crne Gore i BiH."Iz Srbije nam dolazi akademski hor `Kolegium muzikum`, jedan od najboljih akademskih horova u Srbiji, pjevačko društvo hrama Svetog Save iz Beograda i pjevačko društvo `Jedinstvo` iz Kotora, jedno od najstarijih na Balkanu", rekao je Đureinović.

Rade Radović, dirigent Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Itočnom Sarajevu, istakao je značaj ovakvih festivala zbog činjenice da na njemu učestvuju i horovi iz regiona.

- Večeras smo se predstavili kompozicijama domaćih autora Vlade Miloševića i Svetislava Božića, kao i klasikom srpske duhovne muzike Kornelija Stankovića te kompozicijama ruskih i ukrajinskih kompozitora - naveo je Radović.

Ovogodišnji festival horskog pjevanja, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Sloga", posvećen je obilježavanju 150 godina od osveštanja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na konferenciji i sajmu ženskog preduzetništva oko 100 učesnika Na konferenciji i sajmu ženskog preduzetništva oko 100 učesnika
Građani Istočnog Sarajeva trčali za Miloša – Zajedno možemo sve! (FOTO) Građani Istočnog Sarajeva trčali za Miloša – Zajedno možemo sve! (FOTO)
Pejić: Razumijevanje i psihološka podrška od velike pomoći Pejić: Razumijevanje i psihološka podrška od velike pomoći
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  2m
  0
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  2h 54m
  3
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  23h 2m
  0
 • Dositej - prosvjetitelj, pisac, pedagog, poliglota…
  18m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  22h 12m
  0