Počeo horski festival "Dani Sloge"

24.11.2022. 21:00
0
IZVOR: srna.rs

Koncertom Srpskog pjevačkog društva "Sloga" i Kamernog hora - smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Sabornoj crkvi u Sarajevu večeras je počeo četvrti Horski festival "Dani Sloge".

Starješina Saborne crkve u Sarajevu jerej Nemanja Đureinović rekao je novinarima da je festival horske muzike u Sarajevu značajan ne samo za pravoslavne Srbe već i za čitavu zajednicu na prostoru BiH.

On je dodao da na festivalu horovi iz Srbije, Crne Gore i BiH."Iz Srbije nam dolazi akademski hor `Kolegium muzikum`, jedan od najboljih akademskih horova u Srbiji, pjevačko društvo hrama Svetog Save iz Beograda i pjevačko društvo `Jedinstvo` iz Kotora, jedno od najstarijih na Balkanu", rekao je Đureinović.

Rade Radović, dirigent Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Itočnom Sarajevu, istakao je značaj ovakvih festivala zbog činjenice da na njemu učestvuju i horovi iz regiona.

- Večeras smo se predstavili kompozicijama domaćih autora Vlade Miloševića i Svetislava Božića, kao i klasikom srpske duhovne muzike Kornelija Stankovića te kompozicijama ruskih i ukrajinskih kompozitora - naveo je Radović.

Ovogodišnji festival horskog pjevanja, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Sloga", posvećen je obilježavanju 150 godina od osveštanja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze
Sutra obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije Sutra obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije
Najčitanije
 • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
  1h 56m
  0
 • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
  14h 33m
  2
 • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
  18h 21m
  0
 • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
  23h 25m
  1
 • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
  18h 5m
  0