Početkom decembra BiH preuzima potpunu kontrolu nad nebom

22.10.2019. 09:51
0
IZVOR: Srna

BiH će u noći sa 4. na 5. decembar konačno preuzeti potpunu kontrolu nad nebom iznad svoje teritorije, potvrdio je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH /BHANSA/ Davorin Primorac.

Primorac je pojasnio da to znači da će BiH preuzeti kontrolu neba iznad 10.000 metara, koje je najfrekventije i najisplativije, navodeći da su do sada kontrolu, i ujedno veliku finansijsku dobit, imale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska.

-Mi preuzimamo srednji i gornji sloj vazdušnog prostora, gdje se odvija više od 80 odsto vazdušnog saobraćaja. Na tom dijelu je najveći broj preleta i riječ je o prostoru iznad 10.000 metara visine- rekao je Primorac za "Dnevni avaz".

On je ocijenio da je ovo važan događaj i za BiH i za BHANSA, koja je samofinansirajuća nerpofitna organizacija.

-Naši troškovi biće veći za 20 odsto, ali očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo 12 do 13 miliona KM u odnosu na godinu ranije- naveo je Primorac.

Primorac je rekao da će novi kontrolori već u decembru početi sa radom, te najavio da će BHANSA uložiti višemilionski iznos u obnovu kontrolnih tornjeva u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    23h 42m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    14h 2m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    3h 15m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    3h 9m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    18h 6m
    0