Počinje "Sarajevo biznis forum"

11.05.2022. 09:16
0
IZVOR: srna.rs

Dvodnevna Međunarodna investiciona konferencija "Sarajevo biznis forum" koja počinje danas u ovom gradu okupiće učesnike iz 40 zemalja, među kojim bi trebalo da budu i neki od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Niršoring-perspektiva za region", odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u BiH i zemlje regiona.

Otvaranjem skupa biće nastavljena tradicija okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa korona, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Predviđeno je da manifestaciju otvore predsjednik Uprave Bosna bank internešnal /BBI/ Alek Bakalović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Potom će se obratiti predsjednik Slovenije Borut Pahor, ministar trgovine Turske Mehmet Muš, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović, viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Melaka iz Malezije Datuk Seri Ab Rauf bin Jusoh, te šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Prvog dana skupa fokus će biti na ekonomskom oporavku nakon pandemije, odnosno prilikama za preokret.

U okviru prvog panela stručna mišljenja će podijeliti bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Istanbulske trgovinske komore Šekib Avdagić, kao i mnogi drugi predstavnici političke i poslovne scene iz oko 40 zemalja.

Drugi dan "Sarajevo biznis foruma", koji će biti održan u hotelu "Hils" otvoriće Kris Barton, trgovinski komesar iz Velike Britanije za Evropu, a nakon toga slijede četiri panela sa fokusom na potencijale zapadnog Balkana.

U okviru panela iz oblasti javno-privatnog partnerstva direktor EBRD-a za BiH Manuela Nesl će predstaviti mogućnosti za privlačenje privatnih investitora u javno-privatnom partnerstvu.

Organizator ove investicione konferencije je BBI pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva na Stupu Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva...
Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO) Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO)
U pucnjavi na Stupu ubijen migrant U pucnjavi na Stupu ubijen migrant
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 29m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 20m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 7m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 33m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 15m
    0