Podignuta prva optužnica za akciju "Oluja"

18.05.2022. 15:43
2
IZVOR: srna.rs

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro djece, kao i 24 ranjenih.

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju, saznaje Tanjug.

To je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji "Oluja", koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine, s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva i posle poruke tadašnjeg predsjednika Hrvatske i vrhovnog vojnog komandanta Franje Tuđmana da Srbi praktično treba da nestanu.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, u koju je Tanjug imao uvid, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično djelo.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Krle 18.05.2022. 17:27
    Samo da ne bude u stilu one narodne izreke "kasno Marko na Kosovo stiže". Tužilaštvo Srbije za ratne zločine na čelu sa onim tužiocima Vukčevićem i Brunom Bekarićem, ništa nije radilo po pitanju ratnih zločina počinjenih nad Srbima. Ali bili su revnosni kad je trebalo hapsiti, suditi i presuđivati Srbima za lakaša krivična dijela. Bruno Vekarić, croata po nacionalnosti, a ni onaj kvaziSrbin Vukčević ništa nije bio bolji. Sabotirali optužbe, ili nisu ih nikako ni pokretali, a građani Srbije su ih obilato plaćali iz svojih džepova, za nerad. Teški smradovi obadvojica.
  • Generic placeholder image
    Mare 18.05.2022. 16:10
    Bogu hvala.. bolje ikad nego nikad
Povezane vijesti
Nestalo još jedno dijete: Hrvati aktivirali "Neno" alarm Nestalo još jedno dijete: Hrvati aktivirali "Neno" alarm
Uhapšen osumnjičeni za monstruozno ubistvo žene u Zagrebu Uhapšen osumnjičeni za monstruozno ubistvo žene u Zagrebu
Navršavaju se 33 godine od "krvavog Uskrsa" na Plitvičkim jezerima Navršavaju se 33 godine od "krvavog Uskrsa" na Plitvičkim jezerima
Najčitanije
  • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
    20h 19m
    12
  • Pomjera se starosna dob za prijevremenu penziju u Srpskoj
    23h 23m
    0
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    15h 3m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    14h 16m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    16h 24m
    1