Podjelom promotivnog materijala počelo obilježavanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama

25.11.2023. 13:25
0
IZVOR: katera.news

U okviru projekta „Istočno Sarajevo - grad bez nasilja“, koji organizuje Ženski interaktivni ruralni centar Istočno Sarajevo, obilježava se 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U okviru projekta „Istočno Sarajevo - grad bez nasilja“, mladi volonteri, studenti sociologije, pedagogije, psihologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Tržnom centru „Tropik“ podijelili su letke o SOS aplikaciji za pomoć žrtvama nasilja, s ciljem informisanja o načinu funkcionisanja ove aplikacije.

Podjelom promtivnog materijala počelo je obilježavanje16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Maja Marjanović, projekt-asistent u Ženskom interaktivnom ruralnom centru, podsjetila je da je riječ o aplikaciji koja ima „Panik“ taster, preko kojeg žrtve mogu da prijave nasilje.

- Žrtva na taj način informiše da je došlo do nasilja, nakon čega informacija dolazi do naše organizacije, a mi nasilje prijavimo policiji i pratimo u kojoj proceduri je postupak. Osim toga, pružamo i psihološku, psiho-socijalnu i pravnu pomoć – objasnila je ona.

Ističe da je ovo dobra prilika i za studente koji na ovaj način primjenjuju teorijsko znanje stečeno na fakultetu i stiču iskustvo koje će im kasnije koristiti.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: katera.news

Marjanovićeva ističe da su u narednih 16 dana planirane radionice na Filozofskom fakultetu u Palama.

- Radionice o pedagoškom pristupu u praksi u prevenciji nasilja održaće se 28. novembra, a radionica o socijalnom radu planirana je 11. decembra. Osim toga, planirane su radionice o načinu potrebe SOS aplikacije, kao i radionice o značaju volonterizma u zajednici – navela je ona.

Sara Šehovac, volonter i student psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, navodi da je učešće na ovakvom projektu značajno jer je, kako kaže, riječ o praktičnom prikazu onoga što uče na fakultetu.

Prema njenim riječima, dijeljenjem promotivnog materijala žene se upoznaju sa načinom funcionisanja aplikacije i svim mogućnostima koje ona nudi.

- Važno je edukovati žene o nasilju, kako da spriječe nasilje i kako da se zaštite.

Projekat„Istočno Sarajevo-grad bez nasilja“ traje devet mjeseci, a planirano je i održavanje radionica o značaju volonterskog aktivizma, pružanje usluga žrtvama porodičnog nasilja, socijalnom radu i pedagoškom pristupu u praksi. Provodi se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako je nastajalo Istočno Sarajevo (I dio) Kako je nastajalo Istočno Sarajevo (I dio)
Manifestacija "Kapor: čuvar adrese" prvi put u Istočnom Sarajevu Manifestacija "Kapor: čuvar adrese" prvi put u Istočnom Sarajevu
Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva
Najčitanije
 • Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
  12h 39m
  2
 • Zemljotres u BiH
  4h 30m
  0
 • Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom
  6h 21m
  0
 • Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva
  9h 51m
  6
 • Na košarkaškoj utakmici skupljeno 3.420 KM za pomoć porodici Todorović sa Pala
  12h 29m
  0