Pogledajte najstariju srpsku crkvu u Srbiji, u njoj se krstio Stefan Nemanja

05.12.2023. 21:02
0
IZVOR: glassrpske.com

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu, svjedok vijekova, čuva u svojim zidinama bogatstvo istorije i duhovnosti.

Sa kamenim svjedočanstvom prošlosti, ova svetinja prenosi priču o vjeri koja je ukorijenjena u temeljima naše kulture i tradicije.

Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla sagradio je Stefan Nemanja, veliki župan i osnivač Nemanjićke dinastije, u 12. vijeku.

Njeno podizanje predstavlja, ne samo arhitektonsko dostignuće, već i simbol duhovne snage koja je oblikovala srpski identitet.

Ova monumentalna građevina postala je kamen temeljac srpske srednjovijekovne kulture, ostavljajući naslijeđe koje i danas duboko prožima kolektivnu svijest, prenosi „Glas Srpske“.

Crkva apostola Petra i Pavla u Rasu je svjedok promjena kroz vijekove, od vremena Nemanjića do današnjih. Ova arhitektonska ljepota nije samo kameni spomenik prošlosti, već i živući testament vjeri koja je odoljela vijekovima. Njena monumentalna freska i umjetnički detalji predstavljaju izuzetan izraz duhovne predanosti i umjetničkog stvaralaštva, čineći je neizostavnim dijelom kulturne riznice Srbije.

Podignuta u periodu od 1163. do 1168. godine, predstavlja vrhunac srednjovijekovne srpske arhitekture. Osnovana je kao dio manastirskog kompleksa, a gradnja je započeta pod nadzorom velikog župana Stefana Nemanje, koji je potom stupio u monaški red pod imenom Simeon.

Arhitektonska struktura crkve kombinuje bizantske i romanske stilove, a njeni zidovi svjedoče o majstorstvu srednjovijekovnih graditelja. Unutar crkve, prelijepe freske prikazuju biblijske scene i svetitelje, pružajući uvid u vjerske i kulturne vrijednosti tog vremena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Danas praznik Cvijeti Danas praznik Cvijeti
Sutra praznik Cvijeti Sutra praznik Cvijeti
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    10h 8m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    9h 50m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    10h 44m
    3
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    7h 39m
    0
  • Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
    11h 21m
    1