Pogledajte odeždu od carigradske atlas svile u kojoj je knez Lazar sahranjen (FOTO)

01.07.2023. 20:35
0
IZVOR: danas.rs

Odežda u kojoj je knez Lazar sahranjen čuva se od pedesetih godina u Muzeju Srpske pravoslavne crkve.

Uoči Vidovdana, Muzej je pripremio i na sajtu objavio idealnu rekonstrukciju u 3D formatu, koja prikazuje kako je odežda izgledala prije oštećenja, piše RTS.

Bogatstvo i izobilje odlikovalo je sve odore srpskih vladara. Lazareva je tokom godina nepovratno oštećena jer su poklonici uzimali dijelove za sreću i ozdravljenje. Rekonstrukcija joj vraća purpurnu boju, bisere i druge ukrase, a otkriva i porijeklo tkanine.

- Odežda je nastala od tkanine iz italijanskog grada Luke. Sve što možete da vidite u Muzeju što se vezuje za Srbe svetitelje i vladare je napravljeno od carigradske atlas svile. Ovo je lampas svila, koja je brokatna, ima zlatnom i srebrnom niti izvezene različite motive - objašnjava Natalija Stokanović, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Istraživanje je potvrdilo, jedna od najvećih relikvija Muzeja Srpske pravoslavne crkve pripada periodu prije Kosovske bitke, a tvrdnja da ju je knez Lazar nosio u boju i u njoj stradao, samo je legenda.

Slika

Foto: RTS/Screenshot

- Vidovdan je jedinstvena prilika da se setimo zasluga kneza Lazara za srpski narod, njegovog svetiteljskog ornata i onoga čime je zadužio Srbe, ali takođe da ukažemo na lepotu kulture srpskog srednjeg veka, bogatstvo i izobilje kada je reč o umetničkom stvaralaštvu - napominje dr Miljana Matić, zamjenica upravnika Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Odežda je dio stalne postavke Muzeja.

- Odmah pored plašta izložena je Pohvala monahinje Jefimije, takođe predmet vezan za kneza Lazara. Dok je u plaštu bilo uvijeno njegovo telo, ovom pohvalom je prekrivena njegova glava. U pitanju je rad despotice Jelene Mrnjavčević, žene despota Uglješe Mrnjavčevića, i ona ne samo da je od umetničkog velikog značaja nego i za našu književnost - naglašava dr Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve, a piše RTS.

Koliki je značaj Lazarevih moštiju i odežde za našu istoriju potvrdio je i Drugi svjetski rat. Mošti su tada spasene od ustaša i sačuvane zahvaljujući velikom angažovanju profesora Radoslava Grujića, a svečana tkanina krišom prenijeta u Beograd i godinama čuvana baš Ulici Cara Lazara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog donesen u crkvu u Blagaju Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog donesen u crkvu u Blagaju
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    12h 7m
    8
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    10h 9m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    9h 2m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    9h 7m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    8h 10m
    1