Погледајте одежду од цариградске атлас свиле у којој је кнез Лазар сахрањен (ФОТО)

01.07.2023. 20:35
0
ИЗВОР: danas.rs

Одежда у којој је кнез Лазар сахрањен чува се од педесетих година у Музеју Српске православне цркве.

Уочи Видовдана, Музеј је припремио и на сајту објавио идеалну реконструкцију у 3D формату, која приказује како је одежда изгледала прије оштећења, пише РТС.

Богатство и изобиље одликовало је све одоре српских владара. Лазарева је током година неповратно оштећена јер су поклоници узимали дијелове за срећу и оздрављење. Реконструкција јој враћа пурпурну боју, бисере и друге украсе, а открива и поријекло тканине.

- Одежда је настала од тканине из италијанског града Луке. Све што можете да видите у Музеју што се везује за Србе светитеље и владаре је направљено од цариградске атлас свиле. Ово је лампас свила, која је брокатна, има златном и сребрном нити извезене различите мотиве - објашњава Наталија Стокановић, кустос Музеја Српске православне цркве.

Истраживање је потврдило, једна од највећих реликвија Музеја Српске православне цркве припада периоду прије Косовске битке, а тврдња да ју је кнез Лазар носио у боју и у њој страдао, само је легенда.

Слика

Фото: РТС/Screenshot

- Видовдан је јединствена прилика да се сетимо заслуга кнеза Лазара за српски народ, његовог светитељског орната и онога чиме је задужио Србе, али такође да укажемо на лепоту културе српског средњег века, богатство и изобиље када је реч о уметничком стваралаштву - напомиње др Миљана Матић, замјеница управника Музеја Српске православне цркве.

Одежда је дио сталне поставке Музеја.

- Одмах поред плашта изложена је Похвала монахиње Јефимије, такође предмет везан за кнеза Лазара. Док је у плашту било увијено његово тело, овом похвалом је прекривена његова глава. У питању је рад деспотице Јелене Мрњавчевић, жене деспота Угљеше Мрњавчевића, и она не само да је од уметничког великог значаја него и за нашу књижевност - наглашава др Владимир Радовановић, управник Музеја Српске православне цркве, а пише РТС.

Колики је значај Лазаревих моштију и одежде за нашу историју потврдио је и Други свјетски рат. Мошти су тада спасене од усташа и сачуване захваљујући великом ангажовању професора Радослава Грујића, а свечана тканина кришом пренијета у Београд и годинама чувана баш Улици Цара Лазара.

Коментари 0
Повезане вијести
Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 55m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 28m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 54m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 7m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 36m
    4