PU Istočno Sarajevo: U maju registrovano 51 krivično djelo

23.06.2020. 14:34
0
IZVOR: Katera

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj je rukovodstvo Uprave prezentovalo rezultate rada za protekli mjesec tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti za mjesec maj ocijenio je kao zadovoljavajuće u svim segmentima rada. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi oko 75%, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti oko 96%, istakao je načelnik Šehovac i dodao da krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana, kao ni krivična djela razbojništa.

- Dokumentovana su dva krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i oduzeta određenu količinu opojne droge. Zatim, obrađeno je sedam predmeta iz oblasti privrednog kriminaliteta, dostavljena četiri izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv šest lica, za krivična djela čijim izvršenjem je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 77.000,00KM. Takođe, evidentirana je jedna krađa putničkog autombila, koje je pronađeno, a protiv izvršioca dostavljen izvještaj tužilaštvu za počinjeno krivično djelo. Pronađen je i izvršilac krivičnog djela "Izazivanje opšte opasnosti" koji je paljenjem rastinja izazvao požar na 16 hektara šume i tom prilikom pričinio materijalnu štetu od oko 42.000,00KM. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. Broj narušavanja javnog reda i mira je u porastu uglavnom zbog nepoštovanja člana 22 ovog Zakona, a koji se odnosi na Ograničenje kretanja na određenom prostoru. Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja registrovali smo jednu nezgodu sa smrtno stradalim licem, broj nezgoda sa teže povrijeđenim licima je isti kao i uporednom periodu, dok bilježimo smanjenje nezgoda sa lakše povrijeđenim licima - naveo je načelnik Policijske uprave.

Policijski službenici PU Istočno Sarajevo nastaviće i dalje planski preduzimati preventivno-represivne mjere i radnje, a sa ciljem podizanja stanja bezbjednosti na viši nivo, dodao je načelnik Šehovac.

U mjesecu maju registrovano je 51 krivično djelo, dostavljeno je 36 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu protiv 44 lica od kojih je 10 povratnika u izvršenju, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Registrovano je 40 krivičnih djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, dostavljeno 29 izvještaja protiv 35 lica nadležnom tužilaštvu, dok je i dalje najveći broj tih djela iz oblasti imovinskih delikata (krađa, teška krađa i oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari).

Obrađeno je pet predmeta iz oblasti organizovanog kriminaliteta, pronađeno i oduzeto 69 grama opojne droge „spid“ i 0,44 grama opojne droge „marihuana“. Izdata su tri prekršajna naloga i podnešeno tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u vezi sa opojnim drogama, istakao je načelnik Zeković.

Na području PU Istočno Sarajevo evidentirano je 117 narušavanja javnog reda i mira, 127 prekršaja i 138 lica. Izdato je 125 prekršajnih naloga i podneseno sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, naveo je načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

U strukturi prekršaja najčešći su ograničenje kretanja na određenom prostoru, vrijeđanje, tuča i fizički napad, uživanje opojnih droga i dr.

Dogodile su se 53 saobraćajne nezgode, ili za 1,9% više u odnosu na isti period prošle godine. Evidentiran su četiri saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica, šest nezgoda sa lakšim povredama i 42 nezgode sa materijalnom štetom. Poginulo je jedno lica u saobraćanoj nezgodi.

Registrovano je 2.379 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 90 vozača i 85 vozila. Sankcionisano je ukupno 2.263 lica.

Registrovana su dva krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja, dok su u upordnom periodu evidentirana dva, dodao je načelnik Čvoro.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    17h 18m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 51m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    23h 43m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 51m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 48m
    0