Poljoprivrednici udvostručili prodaju i utrostručili izvoz

13.05.2021. 20:54
0
IZVOR: capital.ba

Prodaja i izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH su se više nego udvostručili tokom proteklih pet i po godina, koliko se primjenjuje projekat Švedske i USAID-a “Farma dva”, izjavila je direktor Misije USAID-a za BiH Nensi Eslik.

Ona je rekla da su proizvođači koje je podržao projekat “Farma” udvostručili prodaju sa 670 miliona KM u 2015. na 1,32 milijarde KM u 2019. godini, dok je izvoz u istom periodu porastao tri i po puta, sa 53 miliona KM na 191 miliona KM, a ukupno je otvoreno 1.029 novih radnih mjesta.

-Srećni smo što je projekat "Farma dva" donio konkretne rezultate za hiljade poljoprivrednih proizvođača i domaćinstava širom BiH. Iako USAID smanjuje direktnu podršku razvoju poljoprivrede, on ostaje predan partner domaćim institucijama i EU koji će nastaviti graditi na njegovim postignućima- istakla je Eslikova prilikom posjete proizvođaču sira u Livnu.

“Farma dva” projekat vrijedan 17,75 miliona dolara završava svoje aktivnosti u BiH, a radio je u pet sektora poljoprivrede – mljekarstvu, peradarstvu, te sektorima voća i povrća, meda i ljekovitog i aromatičnog bilja, saopšteno je iz USAID-a.

U saopštenju je navedeno da je projekat sproveo 186 razvojnih grantova, podržao rad više od 3.700 proizvođačkih organizacija i pružio obuku za više od 19.000 ljudi iz privatnog i javnog sektora, od kojih su 37 odsto žene.

Projektne aktivnosti dovele su do reforme 31 relevantne politike, akreditacije 11 javnih ustanova i sertifikovanje 950 proizvođača u dobrim poljoprivrednim praksama i standardima bezbjednosti hrane, ističu iz USAID-a

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor
Strategija razvoja opštine Istočna Ilidža dovešće do novih privrednih tokova (FOTO) Strategija razvoja opštine Istočna Ilidža dovešće do novih privrednih tokova (FOTO)
Danas info-sesija projekta "Dijaspora invest” u Opštini Istočna Ilidža Danas info-sesija projekta "Dijaspora invest” u Opštini Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 29m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    19h 43m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    17h 33m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    9h 58m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    20h 48m
    0