Пољопривредници удвостручили продају и утростручили извоз

13.05.2021. 20:54
0
ИЗВОР: capital.ba

Продаја и извоз пољопривредних производа из БиХ су се више него удвостручили током протеклих пет и по година, колико се примјењује пројекат Шведске и USAID-а “Фарма два”, изјавила је директор Мисије USAID-а за БиХ Ненси Еслик.

Она је рекла да су произвођачи које је подржао пројекат “Фарма” удвостручили продају са 670 милиона КМ у 2015. на 1,32 милијарде КМ у 2019. години, док је извоз у истом периоду порастао три и по пута, са 53 милиона КМ на 191 милиона КМ, а укупно је отворено 1.029 нових радних мјеста.

-Срећни смо што је пројекат "Фарма два" донио конкретне резултате за хиљаде пољопривредних произвођача и домаћинстава широм БиХ. Иако USAID смањује директну подршку развоју пољопривреде, он остаје предан партнер домаћим институцијама и ЕУ који ће наставити градити на његовим постигнућима- истакла је Есликова приликом посјете произвођачу сира у Ливну.

“Фарма два” пројекат вриједан 17,75 милиона долара завршава своје активности у БиХ, а радио је у пет сектора пољопривреде – мљекарству, перадарству, те секторима воћа и поврћа, меда и љековитог и ароматичног биља, саопштено је из USAID-а.

У саопштењу је наведено да је пројекат спровео 186 развојних грантова, подржао рад више од 3.700 произвођачких организација и пружио обуку за више од 19.000 људи из приватног и јавног сектора, од којих су 37 одсто жене.

Пројектне активности довеле су до реформе 31 релевантне политике, акредитације 11 јавних установа и сертификовање 950 произвођача у добрим пољопривредним праксама и стандардима безбједности хране, истичу из USAID-а

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
Стратегија развоја општине Источна Илиџа довешће до нових привредних токова (ФОТО) Стратегија развоја општине Источна Илиџа довешће до нових привредних токова (ФОТО)
Данас инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа Данас инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 16m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 40m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 9m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 46m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 27m
    0