Položeni vijenci na spomen-obilježje Vitaliju Čurkinu

10.02.2021. 18:52
0
IZVOR: Katera/OSM TV

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov položio je vijenac  na spomen-obilježje ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu i tom prilikom istakao da je Čurkin jedan od diplomata koji je najzaslužniji za prijateljski odnos ruskog i srpskog naroda. 

- Ja pamtim kad sam bio mladi diplomata, kad sam pričao sa Vitalijem Čurkinom, od njega sam dobio neke lekcije kako je potrebno braniti interese svoje države - rekao je Kalabuhov.

Vitalij Čurkin je u značajnoj mjeri okarakterisao sudbinu srpskog naroda u budućnosti  kada kao predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama nije podržao usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbijednosti, istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

- Neko je želio da nas okarakteriše genocidnim, a da su naši prijatelji, naša braća iz Ruske Federacije iskoristili taj svoj uticaj i rekli ne, nije genocidan taj narod, to je kroz istoriju bio narod koji se borio za slobodu, pravdu i za samo mjesto na kom je živio - naglasio je Ćosić.

Slika

Spomen-ploča Vitaliju Čurkinu postavljena je na inicijativu udruženja građana "Istočna alternativa" kao znak zahvalnosti Rusiji i njenom diplomati za doprinos u očuvanju mira na ovim prostorima. 

Nekadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su odnosi sa Ruskom Federacijom uvijek bili dobri i izrazio nadu da će sadašnja uprava nastaviti putem rusko-srpskog prijateljstva.

- Očigledno ono što smo radili u prethodnom mandatnom periodu kada sam bio gradonačelnik  Istočnog Sarajeva je ostavilo traga i očigledno je da velike zemlje i velike ambasade to cijene i poštuju. Podsjetio bih da smo kao Istočno Sarajevi počeli sa obilježavanjem Marša besmrtnog puka, u čast obilježavanja 9. maja i da smo se bratimili sa gradom Kolomna u ruskoj oblasti- pojasnio je Vuković.

Spomen-ploča Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu postavljena je 2017. godine na inicijativu udruženja građana "Istočna alternativa" uz podršku ambasade Rusije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Video: OSM TV

Komentari 0
Povezane vijesti
O spomen-ploči u Kasindolu O spomen-ploči u Kasindolu
Ćosić: Buket cvijeća Karićevoj kao znak uvažavanja i želje za dobrim odnosom dva grada Ćosić: Buket cvijeća Karićevoj kao znak uvažavanja i želje za dobrim odnosom dva grada
Spomen-ploča na Vracama - svjedočanstvo o samoorganizovanju Srba Spomen-ploča na Vracama - svjedočanstvo o samoorganizovanju Srba
Najčitanije
  • Pica mafini
    10h 20m
    0
  • Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara
    10h 21m
    0
  • Stranke vladajuće koalicije žale SDS zbog odluke CIK-a
    23h 19m
    4
  • Poginula žena pješak
    5h 45m
    0
  • Ustavni sud BiH obustavio prodaju zemljišta na Jahorini
    11h 24m
    0