Положени вијенци на спомен-обиљежје Виталију Чуркину

10.02.2021. 18:52
0
ИЗВОР: Катера/ОСМ ТВ

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов положио је вијенац  на спомен-обиљежје руском дипломати Виталију Чуркину и том приликом истакао да је Чуркин један од дипломата који је најзаслужнији за пријатељски однос руског и српског народа. 

- Ја памтим кад сам био млади дипломата, кад сам причао са Виталијем Чуркином, од њега сам добио неке лекције како је потребно бранити интересе своје државе - рекао је Калабухов.

Виталиј Чуркин је у значајној мјери окарактерисао судбину српског народа у будућности  када као представник Русије у Уједињеним нацијама није подржао усвајање Резолуције о Сребреници у Савјету безбиједности, истакао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

- Неко је желио да нас окарактерише геноцидним, а да су наши пријатељи, наша браћа из Руске Федерације искористили тај свој утицај и рекли не, није геноцидан тај народ, то је кроз историју био народ који се борио за слободу, правду и за само мјесто на ком је живио - нагласио је Ћосић.

Слика

Спомен-плоча Виталију Чуркину постављена је на иницијативу удружења грађана "Источна алтернатива" као знак захвалности Русији и њеном дипломати за допринос у очувању мира на овим просторима. 

Некадашњи градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да су односи са Руском Федерацијом увијек били добри и изразио наду да ће садашња управа наставити путем руско-српског пријатељства.

- Очигледно оно што смо радили у претходном мандатном периоду када сам био градоначелник  Источног Сарајева је оставило трага и очигледно је да велике земље и велике амбасаде то цијене и поштују. Подсјетио бих да смо као Источно Сарајеви почели са обиљежавањем Марша бесмртног пука, у част обиљежавања 9. маја и да смо се братимили са градом Коломна у руској области- појаснио је Вуковић.

Спомен-плоча Виталију Чуркину у Источном Сарајеву постављена је 2017. године на иницијативу удружења грађана "Источна алтернатива" уз подршку амбасаде Русије у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

Видео: ОСМ ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
О спомен-плочи у Касиндолу О спомен-плочи у Касиндолу
Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града
Спомен-плоча на Врацама - свједочанство о самоорганизовању Срба Спомен-плоча на Врацама - свједочанство о самоорганизовању Срба
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 24m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 31m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 13m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 51m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 23m
    0