Poplava nosila kuće u minuti, mještani spasavali gole živote

09.10.2024. 08:53
0
IZVOR: srna.rs

Meho Hakalović iz Buturović Polja kod Konjica ispričao je Srni da je poplava koja je zadesila ovo hercegovačko mjesto odnijela kuće u minuti, nestalo je 15 porodičnih domova, a mještani su spasavali gole živote.

Hakalović je juče bio prisutan kada su spasilački timovi pronašli još jedno tijelo.

On je rekao da je njegov brat preživio tako što se popeo na drvo i čekao pomoć, odakle su ga, kako kaže, jedva izvukli.

- Iz kuće koja je bila ovd‌je, voda je odnijela četvoro, žena i kćerka su se spasile na jednoj strani, muž na drugoj, dok je druga žena nestala. Iz druge kuće stradao je muškarac, nema ni kuće, ni njega. Ovo je nezapamćeno - ispričao je Hakalović.

Imam iz Buturović Polja Senahid Zukan priča da je bilo katastrofalno, kao da se zemlja otvorila.

- Prvo smo čuli veliku huku, počelo je sa zemljotresima, zatim je naišla voda, male rječice su se spojile u jezero. Većina stanovništva da nije reagovala za 10 minuta, nestalo bi ih - naveo je imam.

Nijaz Padalović iz Buturović Polja rekao je da je kuća njegove kćerke prepolovljena, da su za 10 minuta uspjeli da spasu d‌jecu i porodicu.

- Deletak minita nakon što smo izašli, bujica odnijelo je pola kuće. Od 4.30 do 5.00 časa bio je taj udar. Voda je bila do grla. Komšija je svezao uže za džip i izvukao dvoje d‌jece, jedno od sedam mjeseci i drugo od pet godina. Ostali su se izvlačili kako su znali - izjavio je Padalović.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić rekao je da je u nevremenu koje je ovu opštinu zadesilo u noći između 3. i 4. oktobra potpuno nestalo 15 kuća, te da je do sada pronađeno troje mrtvih.

- Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali ljudski životi su izgubljeni. Imali smo pet osoba koje su se vodile kao nestale. Jednu smo našli u vlastitoj urušenoj kući, a dvije smo kasnije sa službama pronašli na terenu. Još tragamo sa dvije osobe - naveo je Ćatić.

On je rekao da su razmjere nevremena ogromne i da je pogođen veliki prostor na području opštine Konjic.

- Naročito su nam potrebne radne mašine, jer nismo još došli do svakog naseljenog mjesta - izjavio je Ćatić.

U katastrofalnim poplavama koje su u noći između četvrtka i petka, 3. i 4. oktobra, zahvatile Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton stradalo je 22 ljudi, a za šest se traga.

Prema zvaničnim podacima, 16 osoba poginulo je u Jablanici, a po tri u Konjicu i Fojnici.

Brojni ljudi ostali su bez krova nad glavom, a veliki broj naselja i dalje je odsječen jer su oštećeni i odneseni putevi. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Magistralni put Jablanica-Mostar spreman za saobraćaj Magistralni put Jablanica-Mostar spreman za saobraćaj
Raste broj stradalih u Jablanici: Potraga za šestoro nestalih osoba Raste broj stradalih u Jablanici: Potraga za šestoro nestalih osoba
Vladika Dimitrije, konzul Gujić i mostarsko sveštenstvo obišli Konjic i Jablanicu i ponudili pomoć Vladika Dimitrije, konzul Gujić i mostarsko sveštenstvo obišli Konjic i Jablanicu i ponudil...
Najčitanije
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    20h 58m
    10
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    22h 16m
    24
  • Suvozač teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi u Istočnoj Ilidži
    23h 23m
    0
  • Sutra glavni pretres protiv Amira Kujovića
    20h 11m
    6
  • Donesena naredba o otvaranju vreća sa glasačkim listićima i ponovno brojanje
    18h 16m
    1