Poplave u Sloveniji prave veliku štetu, evakuisano 500 ljudi

06.08.2023. 09:03
0
IZVOR: srna.rs

Rijeka Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuisali 500 mještana.

Urušilo se deset metara nasipa, a inženjerske službe nisu uspjele da zapuše rupu sa mehanizacijom koju imaju na raspolaganju, pa se istražuje mogućnosti bacanja betonskih blokova iz helikoptera.

Komandant civilne zaštite Srećko Šestan rekao je da je evakuacija jedini način da se spriječe žrtve.

Mura trenutno ima drugi najveći vodostaj zabilježen u istoriji, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo rijeke kod Graca u Austriji sve više raste.

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem dijelu zemlje otklanjaju posljedice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.

Zbog opasnosti od klizišta u Črnoj na Koroškem kasno sinoć su evakuisani stanovnici duž sliva rijeke Meže, kao i ranije mještani opštine Črenšovci.

Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradca, Velenja i Škofje Loke.

Slovenački hidrolozi predviđaju da će nivo rijeka u većem dijelu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure.

Tokom nevremena ne isključuje se mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih rijeka, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji.

Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u sjevernom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uslovi na terenu se stalno mijenjaju.

Zbog uništene infrastrukture pojedini dijelovi zemlje i dalje su bez struje, pa će jedan od glavnih prioriteta nadležnih službi biti isporuka agregata kojih, prema riječima nadležnih, ima dovoljno.

Rijeke Krka i Sava u Brežiškim su u opadanju i tamo se više ne očekuje pogoršanje situacije.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je juče da se Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj istoriji i da je šteta koja je nanesena vjerovatno veća od pola milijarde evra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara
Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO) Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO)
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    21h 16m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    22h 27m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    23h 53m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    23h 58m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    4h 7m
    0