Поплаве у Словенији праве велику штету, евакуисано 500 људи

06.08.2023. 09:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Ријека Мура је синоћ код Доње Бистрице у општини Чреншовци пробила заштитни насип, због чега су надлежни евакуисали 500 мјештана.

Урушило се десет метара насипа, а инжењерске службе нису успјеле да запуше рупу са механизацијом коју имају на располагању, па се истражује могућности бацања бетонских блокова из хеликоптера.

Командант цивилне заштите Срећко Шестан рекао је да је евакуација једини начин да се спријече жртве.

Мура тренутно има други највећи водостај забиљежен у историји, који ће трајати још најмање 24 сата, с обзиром да ниво ријеке код Граца у Аустрији све више расте.

Метеоролози најављују нове олује у Словенији за данас поподне, док се у већем дијелу земље отклањају посљедице поплава, уз повећан ризик од активирања клизишта.

Због опасности од клизишта у Чрној на Корошкем касно синоћ су евакуисани становници дуж слива ријеке Меже, као и раније мјештани општине Чреншовци.

Клизишта угрожавају, између осталих, подручје Словењ Градца, Велења и Шкофје Локе.

Словеначки хидролози предвиђају да ће ниво ријека у већем дијелу земље постепено опадати и тако ће се смањивати поплављена подручја осим у доњем току Саве, Драве и Муре.

Током невремена не искључује се могућност раста водостаја мањих бујичних ријека, посебно у западној и централној Словенији.

Због поплава су затворени многи путеви у сјеверном Приморју, Корушкој, Штајерском, Засавју и Централној Словенији, а услови на терену се стално мијењају.

Због уништене инфраструктуре поједини дијелови земље и даље су без струје, па ће један од главних приоритета надлежних служби бити испорука агрегата којих, према ријечима надлежних, има довољно.

Ријеке Крка и Сава у Брежишким су у опадању и тамо се више не очекује погоршање ситуације.

Премијер Словеније Роберт Голоб изјавио је јуче да се Словенија суочила са најгором природном катастрофом у својој новијој историји и да је штета која је нанесена вјероватно већа од пола милијарде евра.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 22m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 17m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 28m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 43m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 36m
    0