Poruka u boci

02.09.2019. 19:29
0
IZVOR: Srna

Rijeka Una, velika ljubav Kostajničana, nosi "poruke u boci". 

Ljeto se odužilo ove godine, sezona kupanja u Uni u Kostajnici trajala je nešto duže, čak i nakon Preobraženja, kada se, prema narodnom vjerovanju, preobražavaju gora i voda. 

Tako su najneumorniji kupači posljednji dan školskog raspusta proveli na obalama Une, u smaragdnoj vodi tražeći osvježenje od sparine i vrućeg vazduha. 

Kostajnica je iznjedrila sanjare, umjetnike, pisce... Među njima i Ranka Risojevića, koji tu više ne živi, ali se uvijek rado vraća i piše o rijeci na čijim je obalama odrastao. 

Tako je nastao njegov roman "Dječaci sa Une" baš kao što Kostajničani vole da kažu za sebe da su "djeca sa Une", a svoju rijeku nazivaju Jedinom. 

Predanje kaže da je Una dobila ime od starih Rimljana, koji su, prvi put ugledavši njenu ljepotu, uzviknuli: "Una!", što na latinskom znači "jedna" ili "jedina". 

Iz Kostajnice su često slate poruke prijateljstva uprkos teškim momentima u istoriji. Jedna takva poruka poslata je ovog ljeta upravo rijekom Unom. 

Negdje u gornjem dijelu opštine Kostajnica u vodu je spuštena poruka u boci, a pronašli su je kupači koji su dan proveli na plaži nizvodno, takođe, u Kostajnici. Izvadili su je iz vode kako bi pročitali koju riječ. 

Poruka je bila "svježa", poslata 26. avgusta ove godine sa najljepšim željama. 

U njoj je navedeno da su je poslali djed i unuk, vjerovatno da bi obilježili kraj jednog lijepog ljeta. 

Poruka je napisana čitkim dječijim rukopisom na srpskom i engleskom jeziku, te pažljivo zatvorena u boci na kojoj je pisalo "Otvori". 

I tako, djedovi, koji su nekada bili dječaci sa Une, sada vole da odgajaju i uče nove generacije da zdravo odrastaju u naručju Jedine. 

Poruka je samo nakratko izvađena iz vode, tek da bi priča bila ispričana, a onda je vraćena u maticu rijeke kako bi je kroz svoje brzake, slapove i dubine nosila dalje do ljudi koji se još raduju porukama u boci.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vozilo sletjelo u Unu, ronioci tragaju za djevojkom Vozilo sletjelo u Unu, ronioci tragaju za djevojkom
Filmski pokušaj bijega iz riječkog zatvora: Kopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama Filmski pokušaj bijega iz riječkog zatvora: Kopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama
Vozio pijan, bez saobraćajne i vozačke dozvole i sa kartonskim registarskim oznakama Vozio pijan, bez saobraćajne i vozačke dozvole i sa kartonskim registarskim oznakama
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 8m
    0
  • Slani mafini
    18h 29m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 24m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 18m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 47m
    3