Poslanici opozicije traže izjašnjenje NSRS o Prijedlogu Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH

26.08.2023. 13:11
0
IZVOR: katera.news

Klub poslanika SDS-PDP-lista „Za pravdu i red“ u Parlamentarnoj skupštini BiH uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kojem traže izjašnjenje NSRS o Prijedlogu Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, koji je nedavno usvojio Savjet ministara.

U pismu, koje je u Narodnu skupštinu uputio predsjedavajući Kluba Darko Babalj navodi se da ovaj Prijedlog zakona nema uporište u Ustavu BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Uvaženi predsjedniče Narodne skupštine,

Savjet ministara BiH je 24. avgusta na 10-oj vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio Prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH koji će se na sjednici Predstavničkog doma naći 28. avgusta i to po hitnoj proceduri, dok će ga Dom naroda PS BiH razmatrati 30. avgusta.

Mišljenja smo da ovaj zakon nema uporišta u članu III.(1) Ustava BiH u kojem su decidno nabrojane nadležnosti institucija BiH, te da je riječ o oblasti koja je u potpunoj nadležnosti entiteta. Posebno je zabrinjavajuće da se ovim zakonom PS BiH postavlja u supremaciju nad entitetskim parlamentima, uređuje pitanja koja nisu iz njene nadležnosti i obavezuje entitetske parlamente da u roku od šest mjeseci usklade svoje zakone i podzakonske propise sa Zakonom o organizaciju tržišta vina u BiH.

Podsjećamo da je članom III.(5) Ustava BiH propisano da BiH može preuzeti i druge nadležnosti za koje se dogovore entiteti, zbog čega smatramo neophodnim da se Narodna skupština Republike Srpske izjasni o ovom aktu u smislu da odobri prenos nadležnosti u konkretnom slučaju ili da zaustavi proces neustavnog prenosa nadležnosti.

Pozivamo Vas da iskoristite svoj autoritet predsjednika Narodne skupštine i da od svih delegata i poslanika iz Republike Srpske u PS BiH zatražite da se ne usvajaju Prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH dok se Narodna skupština ne izjasni o istom.

Takođe, koristimo priliku i da Vas informišemo da u parlamentarnu proceduru još uvijek nije stigao Zakon o Ustavnom sudu BiH, ali da su usvojena tri zakona iz evropskih prioriteta dok su u proceduri još dva.  Ističemo da su se poslanici naše Kluba pridržavali zaključka Narodne skupštine Republike Srpske od 27. juna 2023.godine: ``1. Narodna skupština Republika Srpska zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe'', što nažalost ne možemo reći za naše kolege iz Kluba SNSD i Srpskog kluba.

U očekivanju da na dnevni red sjednice Narodne skupštine uvrstite tačku Prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH i informišete nas o ishodu glasanja."

Komentari 0
Povezane vijesti
SDS ide na izbore bez obzira što je račun ugašen SDS ide na izbore bez obzira što je račun ugašen
Ovo je spisak 47 pojedinaca i firmi iz BiH na američkoj „crnoj listi“ Ovo je spisak 47 pojedinaca i firmi iz BiH na američkoj „crnoj listi“
Miličević: Račun SDS-a je ugašen Miličević: Račun SDS-a je ugašen
Najčitanije
 • Sutra humanitarni bazar za Veru na Trgu Srbija
  7h 57m
  0
 • U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T.
  9h 48m
  1
 • Održan godišnji koncert KUD-a "Bratstvo" iz Vojkovića (FOTO)
  23h 32m
  0
 • Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
  8h 49m
  0
 • Mladi uređivali teren za odbojku na pijesku i nekropolu stećaka
  6h 47m
  0